Niet voor elk kind is concentreren even gemakkelijk. Hoe verbeter je de concentratie van een kind. Laten we beginnen met wat niet werkt, maar wat, gek genoeg, vaak het eerste is wat iemand probeert. Je zegt tegen een kind “Houd je hoofd er nu eens bij” of “Probeer je nu even te concentreren”
Hoewel deze opmerkingen een kind wel kunnen helpen om zich eraan te herinneren dat dit een situatie is waarin hij zich moet concentreren, het helpt niet om die vaardigheden daadwerkelijk te vergroten. Zonder de ‘skills’ om te focussen, valt er maar weinig te concentreren.
“Laat je toch niet zo afleiden.” Een andere dooddoener om tegen een snel afgeleid kind te zeggen. Een kind kiest er immers niet voor om afgeleid te raken, het gebeurt gewoon…
Een kind weet wel dat hij zich moet concentreren om iets te leren, maar het lukt vaak niet om de nieuwsgierigheid naar alles om hem heen te onderdrukken. Zeker jonge kinderen hebben hier nog niet genoeg zelfdiscipline voor.
Prikkels beperken
Wanneer een kind zich nog niet kan af sluiten voor prikkels die zijn of haar aandacht vragen, kan het helpen om te zorgen dat de prikkels een kind niet bereiken. Geluidsdempende koptelefoons zijn op de basisschool al helemaal ingeburgerd. Ze houden niet alle geluiden tegen, maar dempen stemmen van klasgenoten net genoeg om ze te kunnen negeren.
Zelf een plek kiezen
Op veel scholen mogen kinderen zelf kiezen waar ze gaan zitten tijdens het zelfstandig werken. Zo kunnen kinderen die van rust houden, kiezen een rustig plekje. Kinderen die juist gedijen bij wat reuring (voor sommigen is dat juist goed voor de concentratie!) kiezen een wat rumoeriger plek.
Train het werkgeheugen
Uit onderzoek blijkt dat problemen met concentratie vaak te maken hebben met het werkgeheugen. Het werkgeheugen is de plek waar informatie tijdelijk wordt opgeslagen in de hersenen. Door het werkgeheugen te trainen, wordt het groter.
Concentratie opbouwen
Een manier om de concentratie van een kind te vergroten is door een kind meerdere opdrachten achter elkaar te geven en het aantal steeds verder uit te bereiding. Een oefening welke al bij jongen kinderen kan is de volgende opdracht: “Loop eerst naar de voordeur, ga dan naar de keuken, haal twee mandarijntjes op en bouw daarna een legotoren van vijf blokjes.” Je kunt de reeks steeds langer maken. Daarmee traint een kind zijn werkgeheugen.
Kleinere opdrachten
Wanneer een kind een grote opdracht moet doen, bijvoorbeeld zijn kamer opruimen. Dan is de kans groot dat een kind na een minuut zit te spelen op de grond van zijn kamer, met speelgoed wat hij eigenlijk had moeten opruimen. Leer een kind om een grote opdracht in kleinere taakjes te verdelen.
Door een taak op te delen, leert een kind niet alleen naar een doel toe te plannen, maar wordt het werk ook opgedeeld in kleine brokjes die concentratie vragen, waarna er even gepauzeerd kan worden. Eerst de verkleedkleren in de wasmand doen. Dan alle knuffels in de mand stoppen. De potloden moeten in het pennenbakje. Tot slot alleen nog even alle Playmobil opruimen en klaar is Kees.
Spelletjes spelen om beter te leren concentreren
Een van de leukste manieren om je concentratie te trainen is spellen spelen. Bij veel spellen speelt het vermogen om de aandacht erbij te houden een rol. Denk aan Memory, Stratego,Schaken of dammen.
Belangrijke ingrediënten voor een goede concentratie
Ook belangrijk voor de concentratie zijn:
- voldoende slaap
- een gezond ontbijt
- voldoende water drinken
- goede balans tussen concentreren en ontspannen
- geen zorgen, angst of spanningen of last van veranderingen
Concentreren kun je leren
Er zijn diverse hulpmiddelen die een kind kunnen helpen zicht te concentreren. Je wil uiteindelijk dat een kind zich op eigen kracht kan concentreren. Dat is een vaardigheid waar een kind levenslang de vruchten van plukt.
Concentratie problemen kunnen ook een motivatie probleem zijn, de intrinsieke motivatie verbeteren zal dan veel effect hebben op het concentratie vermogen van een kind.
medicatie voor een kind met concentratieproblemen
geef men medicatie aan een kind met concentratieproblemen