Elke dag iets in de schoen, dat kun je beter niet doen, maar hoe vaak dan wel? En wat stop je in de schoen. Het zijn spannende tijden voor veel kinderen in Nederland nu ze ’s avonds hun schoen mogen zetten.

Hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten, bepaal je uiteraard zelf als ouder. Maar doe het vooral niet te vaak. Overdaad schaadt, dus laat je kind niet elke dag de schoen zetten. Bovendien vinden sommige kinderen het zo spannend om hun schoen te zetten, dat ze niet meer goed kunnen slapen. Wees duidelijk over wanneer ze hun schoen mogen zetten, bijvoorbeeld woensdag en zaterdag. Dan slapen ze de rest van de dagen normaal en zeuren ze niet (dat hoop je althans).

 

Waar staat de schoen

Traditioneel staat de schoen natuurlijk bij de schoorsteen. De Pieten komen immers via de schoorsteen het huis binnen. Maar omdat niet elk huis een haard of schoorsteenmantel heeft, zetten ook veel kinderen hun schoen bij de voordeur, de verwarming of in de vensterbank.

Sommige kinderen vinden het beste eng idee dat er ’s nachts iemand door het huis loopt.  Als je kind daar grote angst voor heeft, kun je de schoen bij de voordeur zetten en zeggen dat het cadeautje via de brievenbus in de schoen terecht komt, net als de post.”

Houd het klein

De ervaring van het zetten van de schoen is voor veel kinderen al super spannend, dus er hoeven geen enorme cadeaus in de schoen te zitten.
Wat je erin stopt, hoeft ook niet per se op het verlanglijstje van je kind te staan. Sommige kinderen krijgen een chocoladeletter of een mandarijntje, anderen krijgen een flinke doos Lego. Het is natuurlijk afhankelijk van je budget en wat je eraan wilt uitgeven, maar in de regel geldt dat schoencadeautjes altijd wat goedkoper en kleiner zijn. Een aardigheidje dus.