Het is je vast wel bekend dat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder een zorgverzekering af moet sluiten. Ondanks dat veel mensen zich hiervan bewust zijn, weet niet iedereen hoe kinderen onder de 18 jaar precies verzekerd zijn. Als je kinderen onder de 18 jaar hebt, zijn deze nog minderjarig. Daarom ben je als ouder verantwoordelijk voor de zorgverzekering voor je kind. Probleem is alleen dat veel ouders geen idee hebben hoe dit in zijn werk gaat. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog vertellen wij je namelijk hoe je een zorgverzekering voor je kind regelt wanneer hij of zij nog geen 18 jaar is.

Kinderen tot 18 jaar meeverzekeren

Heb je één of meerdere kinderen die nog geen 18 jaar oud zijn? Dan hoef je niet voor ieder kind een eigen zorgverzekering af te sluiten. Sterker nog, vaak is het helemaal niet nodig om überhaupt een zorgverzekering voor kinderen onder de 18 af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Dit betekent dat je hier geen premie voor betaalt. Bovendien krijg je ook niet te maken met eigen risico als je kinderen zorg nodig hebben.

Omdat jij en je partner allebei boven de 18 zijn, hebben jullie ieder een eigen zorgverzekering afgesloten. Daarom vraag jij je mogelijk af onder welke verzekering de kinderen vallen. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn standaard meeverzekerd op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Heb je zelf een zorgverzekering met tandarts? Dan betekent dit automatisch dat je kind op dezelfde manier verzekerd is.

Aanvullende verzekeringen voor gezinnen met kinderen

Wie een zorgverzekering afsluit, moet verschillende keuzes maken. Jij kunt enkel de basisverzekering afsluiten, maar het is ook mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Wanneer je één of meerdere aanvullende verzekering afsluit, brengt dit extra kosten met zich mee. Daarom besluit je mogelijk om het alleen bij de basisverzekering te houden. Dit is een optie, maar dit is niet altijd de beste keuze. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars die aanvullende dekkingen hebben speciaal voor gezinnen met kinderen. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten. Als je kind een beugel heeft of krijgt, kan dit je flink wat geld schelen. Daarnaast kun je de eigen bijdrage bevalling en 24 uur kraamzorg meeverzekeren. Dit is handig als je op korte termijn een kindje verwacht.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Denken jij en jouw partner aan kinderen? Dan hebben jullie je zorgverzekering hier mogelijk nog niet op aangepast. Dit is gelukkig geen probleem, want je kunt overstappen. Maar wanneer kan je overstappen van zorgverzekering? Dit kan ieder jaar. Als je voor 31 december een contract afsluit bij een nieuwe zorgverzekeraar, zorgen zij ervoor dat jouw contract bij je huidige verzekeraar wordt opgezegd. Zodoende heb je hier zelf geen omkijken naar. Waarom overstappen interessant kan zijn? Omdat je kunt besparen op de premie, maar ook omdat de voorwaarden van een andere verzekeraar (veel) beter kunnen zijn.