Goed leren lezen en schrijven is voor kinderen een lange en complexe taak. Als je merkt dat een kind veel spelfouten maakt, dan wil je hem natuurlijk helpen. Hoe kun je het beste spellingsfouten aanpakken?

Jan mach op zein viets naar huiz.
Een zin vol spellingsfouten, fouten die kinderen (met of zonder dyslexie) veel maken.

Voor kinderen is leren schrijven niet makkelijk en vooral de Nederlandse taal is erg lastig omdat er veel spellingsregels zijn. Het is bijna ondoenlijk om deze allemaal te leren. Naast de vele spellingsregels is onze taal ingewikkeld doordat de uitspraak en de spelling vaak niet overeenkomen. Je ziet dat kinderen met dyslexie de neiging hebben fonetisch te schrijven (spraakklanken).

Een zin vol spellingfouten zoals hierboven omschreven wordt veelal op onderstaande wijze gecorrigeerd.

spellingsfouten
Snap jij het nog?  Door op deze wijze spelingsfouten te corrigeren ontstaan wel hele rare woorden.
Wat er gebeurt bij kinderen (en met name bij kinderen die in beeldendenken of met dyslexie)  is dat ze een verkeerd woordbeeld in hun geheugen plaatsen. Spellingfouten aanpakken is dan ook niet effectief.

Belangrijk om te weten is dat jonge kinderen vooral leren door te kijken en hun visuele geheugen hiervoor gebruiken. Als je op bovenstaande manier spellingsfouten corrigeert  komt het nooit goed bij de beelddenkende kinderen, want het geheugen waarin woorden worden opgeslagen wordt op deze manier één grote puinhoop.

Hoe kun je spellingsfouten aanpakken?

Gewoon foute woorden weg krassen in de schriften of het verkeerde woord helemaal weggummen. Opnieuw beginnen en het woord op de juiste manier schrijven. En weer opnieuw als het nog eens fout gaat……

spellingscorrectie

Wanneer je kinderen zelf spellingsfouten laat corrigeren zorg er dan voor dat ze ook het hele woord opnieuw opschrijven. Vraag ze ook om nog even goed naar het woord te kijken. Zo blijft het beter in hun hoofd zitten en zullen ze een volgende keer minder snel dezelfde fout maken.

Lees meer over dyslexie en beeldenken