Thuis blijven, thuis onderwijs, het is moeilijk voor ons allemaal. Maar voor iemand met een ADHD-brein wat verlangt naar stimulatie om te gedijen, kan het nog moeilijker zijn. Wat kun je doen om beter door deze tijd heen te komen?

Mensen met ADHD houden niet altijd van regels, maar de richtlijnen zijn van cruciaal belang – ze zullen je veilig en gezond houden tijdens de pandemie die eindeloos en soms hopeloos aanvoelen .

Stel een schema op en blijf erbij

Ja, deze zelfisolerende tijden voelen misschien aan als een eeuwig weekend. Maar we weten allemaal dat dat het niet is. Zorg dat iedereen op een bepaald moment wakker wordt, gaat douchen en aankleden. Dit helpt in een ieders gemoedstoestand en helpt je in het houden of op nieuw verkrijgen van een ritme. Een ADHD brein, heeft nog meer dan gemiddeld een schema nodig om gedurende dag te functioneren.

Probeer spanningen te voorkomen

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. We zijn met elkaar meer thuis dan gewoonlijk en hebben allemaal onze eigen activiteiten. Dat kan voor spanningen zorgen. Probeer deze spanning zoveel mogelijk tegen te gaan. Bijvoorbeeld door even stoom af te blazen door een rondje te rennen, de trap op en af te lopen. Zorg dat iedereen ook even ruimte heeft voor zich zelf.

Zorg voor dagritme en afwisseling

Kinderen die het naar hun zin hebben zijn gezelliger en luisteren beter. Ritme in de dag biedt rust. Voor iedereen is het goed te weten wat je kunt verwachten. Er zijn via sociale media veel initiatieven die ouders helpen bij het indelen van de dag.

Zorg voor een indeling van (school)werk, beweeg-, rust-, leer en beeldschermmomenten. Plan de dag niet helemaal vol. Kinderen zijn creatief en gewend om zichzelf na schooltijd en in het weekeind te vermaken. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan. En de anti-verveelactiviteiten die jullie hebben afgesproken heb je achter de hand voor als het nodig is. Kijk ook of je met elkaar taken kan doen in het huishouden, zoals samen koken, schoonmaken of de was opvouwen. Het helpt vaak als daar vaste momenten voor zijn.

Maak onderscheid tussen school en vrije tijd

Zorg zoveel mogelijk voor een duidelijke scheiding tussen: werktijd, schooltijd, leuke tijd met de kinderen en tijd voor jezelf. Als je alles tegelijkertijd probeert te doen, doe je eigenlijk iedereen tekort. En wordt niemand hier echt gelukkig van. Een heldere scheiding tussen werktijd en vrije tijd kan zorgen voor rust.