Heeft een kind moeite met concentreren, met het uitvoeren van complexere taken, dan kan er sprake zijn van een zwak werkgeheugen. Het kost deze kinderen veel inspanning om meer dan twee dingen tegelijk te doen. Lange zinnen kunnen ze maar moeilijk onthouden. Ontzettend vervelend voor kinderen. Hard werken zonder aandacht voor het werkgeheugen heeft weinig effect. Heel veel oefenen maakt geen verschil als de capaciteiten van het werkgeheugen niet ontwikkeld en getraind worden. Gelukkig kun je het werkgeheugen stimuleren.
Het werkgeheugen is een functie in de hersenen welke niet alleen informatie opslaat, maar ook bewerkt. In het dagelijks leven gebruiken we ons werkgeheugen veelvuldig. Bij het onthouden van instructies, volgen van een verhaallijn, het vasthouden van concentratie en bij het afmaken van taken. Maar ook voor het maken van rekensommen en begrijpend lezen speelt het werkgeheugen een belangrijke rol.
Het werkgeheugen stimuleren
Verbeteringen in het leren kan worden bereikt door het werkgeheugen een impuls te geven. Hou er rekening mee dat leren uit ervaring erg moeilijk is voor kinderen met een zwak werkgeheugen. Het opslaan van ervaringen is lastig voor hen. Zowel positieve als negatieve ervaringen komen moeilijker in het lange-termijn geheugen terecht. Lees hier een 6 tal tips die je kunt doen in de dagelijkse routine om het werkgeheugen een boost te geven.
1. Werk aan visualisatie vaardigheden
Stimuleer een kind om een beeld te maken in zijn hoofd van wat hij zojuist heeft gelezen of gehoord. Bijvoorbeeld, als je vraagt om de tafel te dekken voor vier personen. Vraag hem dan hoe de tafel eruit ziet. Een kind kan dit vertellen of tekenen. Een kind vormt zich zo een plaatje van wat er moet gebeuren en kan de handelingen die nodig zijn op den duur gemakkelijker uitvoeren.
2. Speel spelletjes waarbij kinderen hun visuele geheugen moeten gebruiken.
Er zijn tal van spellen om het visuele geheugen uit te dagen. Denk aan memory of wat mist er. Bij wat mist er leg je voorwerpen op tafel neer, een kind moet zijn ogen sluiten en daarna zien welke voorwerp is weggepakt.
4. Speel kaartspellen
Eenvoudige kaartspellen zoals Uno, kwartet en pesten kunnen het werkgeheugen op twee manieren verbeteren. Je kind moet de regels van het spel in het achterhoofd houden. Maar hij dient ook te onthouden welke kaarten hij heeft en welke reeds door andere mensen zijn gespeeld.
5. Stimuleer actieve lees strategieën
Markeerstiften en sticky notes zijn ontzettend populair. Dat is niet voor niets! Het noteren van notities en het onderstrepen of markeren van een stuk tekst kan kinderen helpen om informatie in het achterhoofd lang genoeg op te slaan om vragen hierover goed te beantwoorden. Maar ook het hardop praten, hardop lezen en het hardop vragen stellen bij de tekst kan het werkgeheugen versterken.
6. Maak informatie behapbaar
Deel daar waar mogelijk informatie op in kleinere stukken. Een lange reeks cijfers onthouden is eenvoudiger als je ze in 2 tallen of in 3 tallen probeert te koppelen. Ook het gebruik van een mindmap kan in sommige situatie helpen.
Een zwak werkgeheugen is vaak de oorzaak van leerproblemen