De dochter van Astrid heeft op de basisschool een visueel probleem. Het duurt lang voordat dit probleem wordt gevonden. De weg naar het juiste loket met de juiste hulp is lang, heftig en soms bizar. Dit verhaal wordt verteld in een twaalfdelige reeks. Vandaag het laatste deel.

Een paar dagen na de warme overdracht gaat de telefoon. Tegen alle regels in belt het VMBO ons alvast op. Onze dochter is alsnog van harte welkom. Dolblij zijn we met het inhoudelijke nieuws, maar ook met het gebaar. Want hiermee maakt het VMBO duidelijk dat ze echt snappen waar we vandaan komen.

Als een paar weken later de definitieve bevestiging van het VMBO binnenvalt met de post, kan onze blijdschap helemaal niet meer stuk. Pas dan vertel ik ons meisje deels wat er de afgelopen weken gebeurd is.

Inmiddels zit ons meisje op het VMBO in een basis/kader klas en ze doet het geweldig, ze haalt prachtige cijfers! Wat een verschil met twee jaar geleden. Ze leert snel en vlot. Idioom leren was twee jaar geleden nog ondenkbaar. Met haar bijzondere woordenschat en creatieve manier van onthouden was dat een groot probleem geworden. Maar dat is allemaal voorbij.

Eindelijk zit ze terug in het systeem

Eindelijk zit ze terug in het systeem, ondanks de mensen die daar nooit in geloofden. En ze zit nog goed op haar plaats ook.

Het verschil tussen dyslexie en een visuele disfunctie is ontzettend klein. Toch is het belangrijk om te weten waar het om gaat. Een visueel probleem leidt tot veel meer schade in het leven dan alleen het leren en lezen. Momenteel wordt er zo fanatiek gelabeld en wordt er al snel in een bepaalde richting gedacht. Een misdiagnose is zo gemaakt en dat kan ongelooflijk veel schade aanrichten.

Het is goed om te weten dat jij zelf aan het roer staat als ouder en dat is de reden van mijn blogjes over ons bijzondere avontuur. Je kunt als ouder soms een steuntje in de rug gebruiken. Het helpt om te zien dat het echt goed kan komen, ook al lijkt het nog zo uitzichtloos. Maar laat je niet zomaar iets aanpraten, zorg dat iedere keuze die je maakt dicht bij jezelf staat. Dan komt het echt goed.