Nelson Mandela is afgelopen donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Toen hij 91 jaar werd verscheen het stripboek van Nelson Mandela. Over beroemde mensen worden biografieën geschreven; stripboeken gaan over helden. Mandela is zo’n held. 
Het  stripboek van Nelson Mandela behandelt  zijn vroege jeugd, zijn opkomst als activist, de lange jaren in gevangenschap, de vrijlating en zijn rol op het wereldtoneel. De strip telt bijna tweehonderd pagina’s en laat naast het leven van Mandela ook de belangrijke politieke gebeurtenissen in Zuid Afrika zien.

Recensies op die ik over het  stripboek van Nelson Mandela op internet lees zijn mooi.Ik vind het in een woord prachtig! Deze man verdient het om een stripheld te zijn. Dit verhaal mag nooit verloren gaan, dus zeker voor jongeren lezers, een aanrader! (Boekenwurm en pleeg)

Onderstaand de recensie van onze eigen columnist en blogger Myrte Gay-Balmaz

Man van principes
Nelson Mandela, Nobelprijswinnaar, is van iedereen. Er bestaan vast ook mokken met zijn afbeelding, dus waarom niet ook een stripboek over zijn leven uitgegeven? Helden en stripverhalen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. En Mandela’s strijd is een ingewikkeld heldenverhaal. Eigenlijk dus niet erg geschikt voor een achtjarige, dus tot voorlezen aan Roman ben ik niet gekomen. De vraag die ik me al lezend stelde, was voor wie het boek dan bestemd kon zijn.
Nou zijn er hordes volwassenen, vaak mannen, geloof ik, die er de eigenaardige hobby op nahouden stripboeken te verzamelen. Uit een soort behoefte hun jeugdigheid te behouden of zo, maar er zijn minder onschuldige hobby’s te bedenken, dus mij hoor je er niet over.
Het leven van Nelson Mandela is leerzaam. Zijn levensloop is opgedeeld in acht hoofdstukken en ieder deel staat bol van grote feiten. Persoonlijke motieven blijven helaas onderbelicht. Bij lezing worstelde ik me door de vele namen van medestrijders, politieke tegenstanders, aanslagen en opstanden.
De tekeningen van de personages zijn (voor zover ik kan nagaan) overigens heel waarheidsgetrouw en datzelfde geldt vast ook voor de geschiedenis die is opgetekend. Maar toch zal het boek niet terechtkomen bij de gemiddelde stripverzamelaar. Ik weet nog steeds niet bij wie dan wel en ook niet wie ik het boek zou aanraden.
IJkpunt blijft de man en zijn rotsvaste vertrouwen in zijn strijd voor het volk, die hem de mooiste jaren van zijn leven kostte. Want vanaf zijn 45ste tot zijn 72ste bracht hij in gevangenschap door. Uit principe weigerde hij in te gaan op voorstellen waarbij hij eerder vrij had kunnen komen. Omdat hij van de toenmalige regering bleef eisen dat ze bereid moest zijn de politieke macht met zwarten te delen. De rest is geschiedenis.
Deze onbaatzuchtige houding is groots, maar ook zijn vergevingsgezindheid jegens zijn onderdrukkers is fenomenaal. Als er een aureool boven zijn hoofd getekend zou zijn, had ik daar niet van opgekeken.