Voor ouders en kinderen is de vakantie een tijd waarin boeken en schriften even opzij worden gezet en ze samen van de vrije tijd kunnen genieten. Een kans om te ontspannen en niet aan school en huiswerk te denken, een kans om vaardigheden te leren die als vakken op school niet voorbij komen. Om uit de routine te stappen. Misschien zelfs een ander land of in ieder geval een andere omgeving te verkennen.

Even wat ‘quality time’ samen doorbrengen doet goed. HomeToGo heeft gekeken naar het effect van vakantie op kinderen. Kinderen op vakantie hebben de mogelijkheid om de omgeving te verkennen en nieuwe plekken te ontdekken. Ze leren zo over sociale verbindingen en het leven als een volwassene. Als dit gevoel zich goed ontwikkelt, kan dit een positieve invloed hebben op sociale relaties en het werkleven in de toekomst.
Vakantie helpt kinderen beter te plannen en problemen op lossen

Als kinderen, net als volwassenen, zich ontspannen en genieten, komen er opioïden, oxytocine en dopamine vrij. Deze neurotransmitters helpen om ons beter te voelen en het stressniveau te verlagen.
Het leren zoeken naar oplossingen en spelen hebben een grote invloed op de vorming van de persoonlijkheid van een kind. Op vakantie bevinden ze zich in de ideale omstandigheden om deze mechanismen te oefenen. Dit betekent een sterke ontwikkeling in de frontale kwab, waar beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning en impulsbeheersing geregeld wordt.

Vakantie gaan heeft een positief effect op stressregulatie en leervermogen

De veranderende omgeving tijdens een vakantie stimuleert de activiteit van de frontale kwab en heeft effect op functies als:

 • Stressregulatie
 • Aandacht en concentratie
 • Planningsvermogen
 • Leervermogen

Vakantie heeft ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, die in verband staan met een verhoogd IQ bij kinderen.

Concentratie

Aandacht en concentratie neemt toe na 20 minuten in de natuur Of kinderen nou met of zonder ouders op vakantie gaan, een plek in of dichtbij de natuur is een goed idee. Tijd in de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat

aandacht en concentratievermogen bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur.

Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en heeft een positief effect op kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

Creativiteit

Op vakantie gaan leert kinderen een nieuw perspectief te gebruiken. Tijdens de vakantie komen kinderen in situaties terecht die niet in het dagelijks leven voorkomen. Nieuwe ervaringen en veranderingen in de omgeving stimuleren de creativiteit van een kind en zorgen ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen met een nieuw perspectief te bekijken. Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden.
Een onderzoek van de universiteit van Indiana; V.S. suggereert dat zelfs de gedachte aan een verre bestemming de creativiteit kan stimuleren.

Op vakantie gaan leert kinderen een nieuw perspectief te gebruiken

Geluksgevoel

Op vakantie gaan verhoogt het algemene gevoel van tevredenheid. Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel. Het meeste plezier ligt in de voorpret; het plannen van een welverdiende vakantie en de spanning van het reizen. Mensen die regelmatig op vakantie
gaan zijn over het algemeen meer tevreden en goed in staat hun wensen en behoefte te combineren.
Wat is er beter dan een nieuwe reiservaring, wetend dat je er meer tevreden en gelukkig van terug komt?

Familievakanties hebben een positief effect op de ontwikkeling van kinderen.

Familiebanden

Familievakanties hebben een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Op een vrije dag heeft papa of mama onverdeelde aandacht en eindelijk tijd om zich te richten op het kind.

 De vakantiedagen zijn vooral geschikt voor spelletjes en nieuwe activiteiten. Meer aandacht van ouders versterkt ook het gevoel van eigenwaarde van het kind. Interesse en aanwezigheid zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan het groeiproces van op jonge leeftijd, van adolescentie naar volwassenheid. Tijdens een vakantie nemen kinderen ook gedragspatronen van hun vader en moeder over.

Vakantie is een goed moment voor ouders om te leren over hun sterke en zwakke punten in de opvoeding en aanpak van hun kinderen. Het zorgt voor beter begrip en een betere communicatie en is een waardevol hulpmiddel voor toekomstige beslissingen. Familievakanties zijn niet alleen waardevol op het moment zelf, maar worden ook aangename herinnering en versterken de familieband.

Tips

Vertel interessante of grappige verhalen over de plekken die jullie gaan bezoeken
Een van de leukste dingen aan vakantie is de voorpret. Om kinderen enthousiast te maken kunt u:

 • De dagen aftellen tot het begin van de vakantie
 • Uitstapjes en activiteiten plannen
 • Alvast informatie zoeken en ze eenvoudige zinnen leren in de lokale taal
 • Voor de meeste kinderen is de vooruitblik van een reis spannend, maar het kan zijn dat
  uw kind last heeft van de stress of spanning als de dagelijkse routine verstoord wordt.
 • Het kan helpen om kinderen te betrekken bij het plannen:
  • Laat ze foto’s van verschillende plekke op de bestemming zien
   en laat ze hun favoriete kiezen
  • Vertel interessante of grappige verhalen over de plekken
   die jullie gaan bezoeken
  • Maak een plan voor verschillende activiteiten zodat
   kinderen de kans hebben om hiertussen te kiezen