In Het meisje wat doet wat ze niet durft, probeert het meisje Demi haar angst te overwinnen. Een prachtig en herkenbaar boek voor jonge kinderen die nieuwe dingen spannend vinden en deze liever uit de weg gaan. Demi verzint allerlei smoesjes om maar niet in de boom te hoeven klimmen. Een mooi verhaal wat draait om het overwinnen van je angsten en het hebben van doorzettingsvermogen.

Saai of spannend?

Kinderen kunnen soms aangeven iets ontzettend saai te vinden. De vraag is: vinden ze het echt saai? Of heeft deze reactie van een kind te maken met onzekerheid?  Met de angst om het niet te kunnen? 
Veel kinderen reageren liever boos of afwijzend dan dat ze toegeven dat ze iets spannend vinden. Terwijl ze heel hard roepen dat het SAAI is, zijn ze eigenlijk bang om af te gaan. Om fouten te maken (‘…en dan lachen de anderen me uit…’). Of om de opdracht niet af te krijgen (‘…en ik ben altijd de snelste in de klas…’). En dus verzinnen ze smoesjes om spannende dingen te vermijden. 

Dat is precies wat het dappere meisje Demi ook doet in het prentenboek Het meisje dat doet wat ze niet durft. Het boek biedt een herkenbare ingang om dit gedrag met kinderen te bespreken.

Het boek helpt bij het werken aan een growth mindset,  uitdagingen zijn spannend en van fouten maken leer je. In plaats van een fixed mindset,  het lukt vast niet, dus ik begin er maar niet aan.

Over Bazalt

Onderwijs kan altijd beter!  Bazalt koppelt onderzoek aan de onderwijspraktijk. Ze bieden werkwijzen, waarvan onderzoek bewijst dat ze effect hebben. Dit doen ze met de beste bronnen die er in de wereld beschikbaar zijn op het gebied van leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren én op het gebied van leidinggeven en veranderingen doorvoeren.

Ze zijn gedreven en gericht op praktische toepasbaarheid, maximale impact en resultaat. Bazalt biedt toonaangevende uitgaven, praktische materialen en digitale applicaties die je direct in de praktijk kunt toepassen. Evenals resultaatgerichte trainingen, coaching, advies en begeleiding op de werkplek. Toonaangevend en vooruitstrevend in aanpak, met één focus: effect!