We weten allemaal dat voorlezen belangrijk is voor kinderen en gezellig is om te doen. Soms schiet het er echter door een druk programma wel eens bij in. Dat is zonde, wat van voorlezen krijg je slimme kinderen. Dit is wat er gebeurt als je elke dag je kind voorleest:

  • Een kind krijgt een grotere verscheidenheid aan woorden te horen. Dit is ook al belangrijk voordat kinderen naar school gaan. Hoe meer woorden een kind kent, hoe meer hij begrijpt van wat een leerkracht zegt. Een ruimte woordenschat is belangrijk voor alle taalvaardigheden. Iemands woordenschat is verbonden aan succes op school, begrijpend lezen en het kunnen leren van teksten.
  • De hersenen van een kind ontwikkeling door voorlezen. Hoe meer verhalen er aan een kind worden voorgelezen, hoe meer de neuronen in zijn hersenen groeien en met elkaar in contact komen.
  • Het gedrag van een kind zal verbeteren. Wanneer je hardop leest, vergroot je het vermogen van een kind om aandacht en concentratie te geven, vaardigheden die een kind op school zeker gaan helpen. 
  • Je bouwt een sterkere band op met een kind. Kinderen zijn dol op voorlezen, onder andere vanwege de fysieke nabijheid en emotionele binding die het biedt. In onze drukke moderne leven zijn we vaak genoeg afgeleid door onze telefoon of andere prikkels. Tijdens het voorlezen ben je echt even samen bezig.
  • Je vergroot het vermogen van een kind tot empathie. Wanneer je fictie voor een kind leest, zijn hun hersenen “letterlijk plaatsvervangend door de personages op een neurobiologisch niveau .” Met andere woorden, je stelt een kind bloot aan verschillende soorten mensen en geeft haar de mogelijkheid om zichzelf in hun schoenen te zetten terwijl je leest. Door de empathische spier van je kind te vergroten, leer je ze zich inleeft in een ander persoon.
  • Voorlezen is de eerste stap naar zelf lezen. Wanneer je al vroeg begint voor voorlezen, en dat daarna geregeld doet, laat je je kind zien dat lezen leuk is. Dat je het zelf ook graag doet. En een goed voorbeeld doet volgen.