De reclame van Vicks met het boze spartelende jongen en zijn moeder die ernaast gaat liggen is echt top. Voor vele heel herkenbaar en daarnaast uiterst grappig omdat het eens een hele andere aanpak is.
We hebben het allemaal wel een keer aanschouwd in een winkel. Een scene tussen ouder en kind. En iedereen heeft er dan een mening over en is stiekem blij dat het hem (deze keer) niet overkomt.

Wat is boosheid

Boosheid behoort tot onze primaire emoties. Iedereen kent deze emotie. Boosheid is goed en gezond omdat het heeft te maken met grenzen. Waar geen grenzen zijn, is onveiligheid.
Boosheid wordt echter vaak verward met de uitingsvorm ervan die zichtbaar is als agressie en woede. Boosheid is gewoon energie wat zich naar buiten richt en daarmee een ontlading van gevoelens van frustratie en spanning.

Wat gebeurt er tussen ouders en kinderen

Vanaf de geboorte ontwikkelen er zich tussen ouder en kind patronen. Daarbij is frustratie onvermijdelijk. Een kind raakt gefrustreerd als er niet aan zijn behoeften wordt voldaan en de ouder raakt gefrustreerd als een kind zich te veeleisend gedraagt ten opzichte van wat ze kunnen geven. Het temperament van kind bepaalt hoe een kind deze boosheid uit en hoe een ouder daarmee omgaat.
Naar mate een kind ouder wordt gaat hij de wereld ontdekken. Een jong kind moet nog vaker gecorrigeerd worden dan een ouder kind.

Komen de behoefte van het ontdekken van een kind en het vermogen van ouders om hierop te anticiperen overeen, dan is er niet veel strijd.  Wanneer ouder en kind veel botsen over dagelijkse dingen, dan ontstaat een patroon

Het geheim van een boos kind!

Wanneer een kind zijn boosheid uit, om een minder wenselijk manier, is dit vaak aanleiding voor verandering. Om een patroon te doorbreken is het goed eerst te kijken wat een kind wil bereiken met zijn boosheid.

  • Het eerste geheim van een boos kind is de behoefte aan contact. Van een boos kind kan een volwassene erg moe worden, maar bedenk eens wat een energie en liefde er in die energie zit. Je kind vind het de moeite waard om de strijd met je aan te gaan en jij bent veilig genoeg voor hem om zijn diepste frustratie te laten zien.
  • Het tweede geheim is de behoefte aan liefde. Zonder warmte, aanraking en liefde verpieteren kinderen. Kinderen hebben liefde en aandacht nodig om zich te ontwikkelen en om zichzelf te kunnen positioneren ten opzichte van anderen. Aandacht en liefde zijn nodig om te weten of je op de goede weg bent, de juiste dingen doet.
  • Het derde geheim is de behoefte aan duidelijkheid en grenzen. Zonder grenzen is de wereld van een kind zeer onveilig. Als je weet hoe het werkt om je heen, wat er van je verwacht wordt en wat jij kunt verwachten in de dagelijkse routine, dan kun je gewoon de dingen doen die gedaan moeten worden en hoef je je geen zorgen te maken of alles om je heen wel veilig is en blijft.
  • Een vierde geheim is de behoefte aan eerlijkheid. Iedereen heeft een soort intern orgaan wat informatie geeft over rechtvaardigheid. Bij sommige kinderen is dit een zeer gevoelig “orgaan” en de behoefte om in een rechtvaardige wereld te leven, kan een geweldige energie geven om op te komen voor de eigen en andermans belangen.

Er zijn uiteraard nog meer geheimen te bedenken, het is goed na te gaan waarom een kind boos is, om zo te kijken hoe je een kind kunt helpen.  Een boos kind heeft vaak alleen maar de behoefte om erkend, gezien, gehoord en serieus genomen te worden.

bron: kindercoachingfriesland