Buitenspelen is een van de belangrijkste vormen van bewegen en van groot belang voor de ontwikkeling van een kind, maar wat leert een kind zoal? Welke vaardigheden worden hiermee ontwikkelt en welke zintuigen worden geprikkeld. Wat is nu echt het belang van buitenspelen?

Het belang van buitenspelen

Van buitenspelen blijf je fit én kinderen ontwikkelen op speelse wijze hun motorische en sociale vaardigheden. Want van tikkertje, knikkeren en skaten leer je een hoop. Buiten is er vaak meer ruimte en leren kinderen spelen in verschillende situaties met of zonder materialen.

Bovendien is buitenspelen een mooie manier om extra zonlicht (vitamine D!) te vangen én om op een gezond gewicht te blijven. Kinderen die minimaal één uur per dag buitenspelen zijn aantoonbaar fitter en beter op gewicht.

Lees meer waarom bewegen belangrijk is

Wat kunnen kinderen buiten allemaal doen?

Peuters
loopklosen
Zorg voor een veilig plek in een begrensde omgeving waar ze goed zelfstandig kunnen buitenspelen. Daag een  peuter uit door een uitdagende omgeving te maken. Maak een ruimte met obstakels zoals; heuveltjes, tunneltjes of klautermogelijkheden.  Favoriet bij peuters: water, zand, glijbaantje en schommels

 

Kleuters
SpringkussenDe motoriek van kleuters is volop in ontwikkeling. Jonge kinderen hebben weinig besef van gevaar en kunnen impulsief reageren. Daarom zijn toezicht en begeleiding belangrijk. Wijs kinderen op de risico’s, maar verbied niet te veel. Binnen een vertrouwde, begrensde omgeving kunnen ze dan goed zelfstandig spelen. Favoriet bij kleuters: stoepkrijt, klim- en speeltoestellen, trampoline en springkussens.

 

Schoolgaande kinderen
Op iets oudere leeftijd willen kinderen vooral motorische grenzen verleggen. Ze weten beter wat wel en niet mag, maar hebben duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Hun voorkeur gaat uit naar fietsen, (voet)ballen, skaten, spelletjes, speeltuin en jeugdlandjes

Tips voor het buitenspelen

  • Laat kinderen met de fiets of lopend naar school toe gaan. Op deze manier komen ze in aanraking met mogelijkheden en risico’s van buiten.
  • Maak duidelijke afspraken, waar mag een kind zelfstandig spelen, bij wie kan hij aankloppen?
  • Zorg voor een schone speelplek en zorg voor herkenbaarheid.
  • Kinderen hebben ook uitdaging nodig, ontneem niet alle risico’s. Stimuleer ze, er is tegenwoordig veel leuk buitenspeelgoed te koop in allerlei prijsklasse. Emob4toys heeft een zeer uitgebreid assortiment en filmpjes van de spelletjes. Kijk deze samen met je kind om te zien of hij het leuk en uitdagend vindt.
  • Zoek leuke plekken op in de buurt waar kinderen kunnen buitenspelen. Er zijn veel speelbossen waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen.
  • Buitenspelen is niet alleen bewegen. Denk hierbij ook aan bouwen, rollenspellen, fantasie, klimmen en klauteren.

Waarom buitenspelen beter is dan gamen