Het is volop in het nieuws, het onderwijs legt een uur zijn werk neer. Waar de ene school vraagt of de ouders de kinderen thuis wilt houden, regelt de andere school dat er ouders voor de klas komen staan. Mocht jij deze taak op je gaan nemen, dan spreek ik alle lof voor je uit.

Laat ik beginnen met de zeggen dat ik (als ex-juf) het super stoer vind dat je dit voor mijn collega’s wilt doen! Ze staken immers niet alleen voor zich zelf. Ze vinden echter het wel heel fijn als ze weten dat het goed gaat met ‘hun’ kinderen in de klas.

Hierbij een aantal handreikingen voor jou op een rijtje.

  • Ook andere (werkende) ouders kunnen je bijdrage echt waarderen. Ook al laten ze dit soms minder blijken of op een bijzonder manier.
  • De kinderen in de klas zijn gewend aan wisselende mensen voor de klas. Ze zullen het hierdoor echter niet minder spannende vinden.
  • Je heb geen idee hoe het smart-bord werkt, paniek! Adem in en uit. Er zijn genoeg lessen te geven waarbij je GEEN computers nodig hebt.
  • Ik kan me voorstellen dat de angst je aangrijpt als je denkt aan pedagogisch verantwoorde lessen en orde houden. Bedenk dat je ook maar een mens bent, die hier zijn uiterste best staat te doen. Een uurtje zonder pedagogisch verantwoorden lessen gaan de kinderen echt wel overleven.

Om de laatste twee angsten een beetje weg te nemen geef ik hieronder een aantal lessuggesties waarmee je op een prettige manier het uur kunt doorkomen. Ik heb ze gecheckt bij mijn eigen drietal. Zij zouden het super vinden om dit samen met jou te doen. Kies wat bij je pas of combineer ideeën.

Onderbouw – groep ½ en 3

TIP: Zorg dat je als eerst in de klas bent en geef alle kinderen een hand. Dit is een fijne start. Nodig ze uit om in de kring te komen zitten.

Jouw lievelingsboek

Neem je eigen favoriete (prenten)boek mee naar de klas. Kinderen vinden het heerlijk om te worden voor gelezen. Maak het vandaag een keertje anders door ze de vrijheid te geven achterste voren of onderste boven te luisteren, zolang ze maar van elkaar af blijven. Houd in je achterhoofd dat een boeken-marathon niet haalbaar is op deze leeftijd. Na een of twee boekjes hebben ze het wel gehad.

Dans de sterren van de hemel of kom tot rust

Neem een CD speler mee en dans of luister naar een geleide meditatie. Misschien mag je gebruik maken van de kleuter gym, maar in de klas kan het ook werken. Denk hierbij aan liedjes als de Hocky Pocky, Tsjoe, tsjoe wa,

Potloden doen het altijd goed

Tekenen is altijd een goede optie. Nog geen afscheidscadeau voor de juf bedacht? Nu is je kans. Neem blaadjes mee in de vorm van hartjes en laat kinderen er hun lievelingsactiviteit met de juf op tekenen. Ook hier geld, kort maar krachtig werkt. De spanningsboog van de onderbouw kinderen is nu eenmaal korter.

Middenbouw – groep 4 t/m 6

TIP: Zorg dat je als eerst in de klas bent en geef alle kinderen een hand. Dit is een fijne start. Nodig ze uit om op hen eigen plek te starten met het lezen in hun leesboek (dit gebeurt namelijk op veel scholen standaard en op deze wijze start de dag redelijk ‘normaal’. ).

Feest lezen

Neem je eigen favoriete boek mee naar de klas. Of kies een boek als Meester Jaap. Kinderen vinden het heerlijk om te worden voor gelezen. Maak het vandaag een keertje anders door geprinte mandala’s mee te nemen.  Ze hebben meestal zelf kleurpotloden in de laatjes, dus dat scheelt veel werk. Houd in je achterhoofd dat een halfuurtje lezen haalbaar is op deze leeftijd.

Pen en paper doen het altijd goed!

Tekenen of schrijven is altijd een goede optie. Nog geen afscheidscadeau voor de juf bedacht? Nu is je kans. Neem blaadjes mee in de vorm van hartjes en laat kinderen er hun lievelingsactiviteit met de juf op tekenen of schrijven. Ook hier geld, kort maar krachtig werkt en geef een alternatieve opdracht voor de spoedklussers onder de kinderen (denk aan stripboeken lezen, een alternatieve tekenopdracht of een woordzoeker)

*Teken een fantasiedier. Het dier moet onderdelen van 4 verschillende dieren bevatten.
* Teken een fantasievoertuig. Het voertuig moet kunnen varen, rijden en vliegen.

Leerkrachten maken het verschil!

Laat de kinderen een stukje schrijven voor de website: www.leerkrachtenmakenhetverschil.nl

De juffen staken niet voor niets vandaag. Ze willen graag op een goede manier hun vak kunnen uitoefenen. Toch denk ik dat ze het al heel goed doen zonder dat ze het zelf soms weten. Laten we social media overspoelen met mooie berichten waarin jou juf of meester voor jou het verschil maakte.

Klassiek of liever pop?

Neem (klassieke)muziek mee naar school en laat kinderen tekenen wat ze er bij voelen.

Neem een cd met dansmuziek mee. Denk hierbij aan liedjes als de Hocky Pocky, Tsjoe, tsjoe wa, Ik zing een vrolijk liedje doe mij maar na. Deze liedjes kun je downloaden op LimeWire: artiest = animatiecompagnie.

Of neem rode en groene kaartjes mee naar school. Laat kinderen verschillende liedjes horen en in stilte beoordelen door het kaartje omhoog te houden of op de hoek van hun tafel te leggen.

 

Bovenbouw – groep 7 & 8

Tip: bekijk eens het filmpje over leerhersen op het YouTube kanaal van kindertalenten.

Vakantie land poster:

De kinderen gaan in groepjes een reclameposter (A3 formaat) maken voor een vakantieland. Als er veel kinderen naar hetzelfde land gaan kun je er voor kiezen ze in hetzelfde groepje te zetten, maar je kunt ze ook bewust in verschillende groepjes zetten.
Laat de groepjes waarin verschillende landen samen zitten een keuze maken voor een bepaald land. Ze moeten er later een verklaring voor hebben waarom ze dit land hebben gekozen.

Op de poster moeten de belangrijkste en bekendste kenmerken van het land komen te staan. Waarom gaan mensen naar dat land op vakantie? Hoe wil je mensen met je poster naar dit land trekken. Laat de kinderen hier eerst goed over nadenken voordat ze gaan beginnen aan de poster.

Hier kun je zomaar een uur mee verder zijn. Je kunt het zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wilt. Mogen ze alleen tekenen en schrijven? komt er knutselmateriaal aan te pas…

Liever geen groepjes? Deze opdracht kan natuurlijk ook prima individueel.

Vakantie – activiteitenboek

De kinderen bedenken voor de vakantie doe-opdrachten, woordzoekers, kruiswoordpuzzels en de leukste andere ideeën!
Laat dit geheel aan hen over, je zal de leukste dingen tegenkomen, die ze voor het vakantieboek zullen maken! het handigste is, is dat ze het direct met de zwarte stift of met pen tekenen, zodat het na het kopiëren ook duidelijk te zien is. Een oefening klaar binnen de tijd? Laat ze nog een blad vullen of laat ze een stripboeken lezen, een alternatieve tekenopdracht maken of een woordzoeker invullen)

Leerkrachten maken het verschil!

Laat de kinderen een stukje schrijven voor de website: www.leerkrachtenmakenhetverschil.nl

De juffen staken niet voor niets vandaag. Ze willen graag op een goede manier hun vak kunnen uitoefenen. Toch denk ik dat ze het al heel goed doen zonder dat ze het zelf soms weten. Laten we social media overspoelen met mooie berichten waarin jou juf of meester voor jou het verschil maakte.

Ik wens je een magisch uurtje toe zo voor de klas.

Met warme groet,
Tineke Verdoes