Voor mij is het één van de mooiste Nederlandse liedjes geschreven over en voor een kind. Gezongen door Robert Long: Heeft een kind nog wel een toekomst voor de boeg?

Een beetje vanuit een cynisch wat verbitterd perspectief geschreven – natuurlijk gechargeerd – straalt het lied toch heel veel liefde uit. De wens om beschermd te worden maar ook om bescherming te bieden. Even zoeken op Google leert mij dat het lied uit 1984 komt en jee, wat is het nog actueel en wat blijft het mooi!

En je kunt van alles dromen en je kunt van alles hopen
O, dat heeft ie me wel honderd keer gezegd
Ja, m’n vader zag nog toekomst in ’t verschiet
Wie nu vader is ziet dat waarschijnlijk niet”

Ben wel benieuwd eigenlijk. Hoe zit dat nu met het optimisme van de vaders van vandaag? Er speelt natuurlijk van alles in maatschappelijke zin. Veel boze invloeden en bedreigingen. In hoeverre drukt dat op ons ouderschap en op dat van vaders in het bijzonder?  Zijn we nu ook echt bang dat de idealen en de dromen van onze kinderen een beetje tevergeefs zullen zijn? Kunnen we echt van alles dromen en – positivo’s als we zijn – gaan we er van uit dat het ook gaat lukken?

Als je goed naar het lied luistert dan voel je dat er muzikaal gezien wel iets dreigends van uit gaat. We moeten niet denken dat het zomaar hupsakee goed zal komen. Nee, want in het refrein komen de volgende woorden terug:

‘’ Want als ie groot is
Als ie niet dood is
Zal ie leugens moeten slikken
Heel veel onrecht moeten pikken’’

Je kunt dus ook je kind zomaar verliezen! Daar zijn we allemaal wel bang voor. Bij alles wat we doen, is dat wel de onderstroom van ons handelen en denken. Als we het maar niet verliezen. Maar het kan wel gebeuren!

“Maar voed je nu een kind beschermd en veilig op
Krijgt hij straks misschien een kogel door z’n kop”

Ouderschap is niet alleen maar het blije van een mooie foto sturen vanaf je Whatsapp. Kijk: zie ons!! Tuurlijk, is ook leuk en daar moeten we vooral heel erg veel van genieten. Maar het gaat helaas dus ook over oprechte zorgen zoals de gezondheid van ons kind, de school en, hoe anno 2016, de veiligheid in de wereld.

Voor de grote, boze wereld kon je thuis nog veilig schuilen
Gauw een kusje op een schaafwond en een koekje voor het huilen” 

De toekomst van je kind. Welke invloed hebben er eigenlijk op? Voor nu voldoet die pleister op een zere knie en het kusje gedrukt erop. Het zal een warme deken blijven die het de rest van zijn leven herinnert en met zicb mee zal blijven dragen. Geschreven in 1984 heeft het lied van Long dus aan actualiteit niets ingeboet. De zorgen van ouders toen zijn blijkbaar nog steeds de zorgen van ouders nu. Geruststellend eigenlijk. Kusje erop!

beeld: stylishwife