**//sticky ads code//**

Op het Marineterrein Amsterdam is deze week, door niemand minder dan Youtuber Dylan Haegens, het Generation Discover Bright Ideas Hub geopend. Deze futuristische dome verwelkomt tot en met 9 juni scholieren uit de omgeving samen met hun leerkrachten en ouders, om spelenderwijs kennis te maken met techniek en wetenschap. Iedereen die in groep 7 zit, kan zijn klas aanmelden voor dit leuke lespakket!

Het Generation Discover is initiatief van Shell sluit perfect aan bij de ontwikkelingen van het Marineterrein als dé plek waar innovaties ontstaan en getest worden. Aldus Liesbeth Jansen directeur van Bureau Marineterrein. “Zo zijn we op dit moment bijvoorbeeld bezig met het testen van een slim dak om de stad van de toekomst gezonder te maken. Jong talent is van groot belang bij deze ontwikkelingen, waar dit programma mooi op inspeelt. Op het Marineterrein werken we samen aan de toekomst en dat is precies wat de bright ideas challenge ook doet.”

Bright ideas hub

In de bright ideas hub staan drie interactieve tafels, create, inspire en amaze. Hier verkennen kinderen wereldproblemen bij een dynamische halve, staan ze oog in oog met een robot-quizmaster en bouwen samen aan de stad van de toekomst. Op een hele aantrekkelijke en toegankelijke manier komen de kinderen in aanraking met wereld problematiek en techniek!
Ze ontdekken dat iets uitvinden, niet per definitie moeilijk is, het is vaak een kwestie van anders naar dingen kijken.

bright ideas challengeAan de “create” tafel bouwen kinderen een stad, waarbij elementen om energie te besparen kunnen worden ingezet. Via de tablet kunnen ze  de stad in 3d bekijken en zien wat de andere aan deze tafel hebben gecreëerd.

bright ideas challengeAan de “inspire” tafel staat de milieuproblematiek centraal. Kinderen mogen windmolens, watermolens en zonnepanelen op de juiste plek in China plaatsen. Ook verschillende soorten landbouwvelden in Amerika komen aan de orde en organisch  en overig afval in een rivier in Bangladesh.

Bij de “amaze” tafel krijgen kinderen informatie over verschillende uitvindingen.

Tijdens schooltijd is de hub gereserveerd voor schoolklassen, maar op overige tijden zijn alle bezoekers welkom.

Wetenschap en technologie op de basisschool

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen bij de introductie van deze vakken te ondersteunen, heeft Shell in samenwerking met partners de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld.

Met de bright ideas challenge, waar deze bright ideas hub onderdeel van uitmaakt, wil men groep 7 leerlingen enthousiast maken voor wetenschap en technologie. Op dit moment is er een tekort aan technisch opgeleiden, terwijl we hen juist zo hard nodig hebben om samen de uitdagingen op het gebied van onder andere energie, steden, mobiliteit, voedsel en water aan te kunnen gaan! Jongeren zijn vaak niet bekend met de mogelijkheden van technologie en wetenschap, en het belang ervan voor de toekomst. Wij geloven in deze volgende generatie, Generation Discover.  Aldus  Anne Schreuder van Shell. Daarom is het ons doel om de komende jaren 1 miljoen jongeren te inspireren en te laten zien wat wetenschap en technologie voor de toekomst kunnen betekenen, en welke rol zij hierin kunnen spelen. Het Generation Discover programma staat in het teken van slimme ideeën op basis van de creativiteit van jonge scholieren. Na de feestelijke start aan het begin van dit jaar in Rotterdam, zijn de bright ideas hub en challenge doorgereisd naar Helmond en Enschede. Tot en met 9 juni staat de hub in Amsterdam waarna we stoppen bij eindstation Emmen, om vervolgens volgend schooljaar weer opnieuw te beginnen in andere steden. Daarnaast kijken we met veel plezier uit naar de tweede editie van het Generation Discover festival in Den Haag in oktober, waar de winnende ideeën door middel van virtual reality zullen worden gepresenteerd.

Wil je met jouw klas mee doen, ga dan naar de site en meld je aan!