Kinderen groeien als kool, luidt het bekende gezegde. Hoe werkt dat groeien nu eigenlijk? Wat is een groeispurt? Wanneer groei je het snelst en hoe lang wordt een kind?  Bij hun geboorte meten kinderen gemiddeld ongeveer 50 centimeter. Iets meer dan 3 jaar later is hun gemiddelde lengte al verdubbeld: dan zijn kinderen een meter lang.

Groeispurt

Meisjes beginnen eerder aan hun groeispurt dan jongens.  Vanaf een jaar of 4 groeien kinderen ongeveer 8 centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel 12 centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn. En ze kunnen eten voor twee!  Opmerkelijk is dat kinderen in de zomer veelal extra groeien. Ze krijgen in deze periode vaak meer rust, zijn meer buiten en genieten van de zon.

Groeispurt meisjes

Meisjes hebben vaak een groeispurt als ze tussen de tien en veertien jaar zijn.  Bij de meeste meisjes is er rond hun twaalfde een groeipiek. Zodra meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest, neemt de groeisnelheid af. Ze groeien dan nog gemiddeld 8 centimeter.

Groeispurt jongens

De groeispurt begint bij jongens iets later, vaak rond hun dertien levensjaar. Omdat ze meestal eerst vooral in de lengte groeien, zien ze er soms slungelachtig uit. Zelf moeten ze ook wennen aan hun groeiende lijf. Ze kunnen zich wat onhandig gaan bewegen. De groeispurt duurt bij jongens tot een jaar of zestien. Daarna groeien ze niet heel veel meer.

Hoe lang wordt een kind

De groei is van verschillende factoren afhankelijk.  Gezonde voeding is daarbij uiteraard van belang. Ook de lengte van de ouders is een belangrijke factor. Hoe lang een kind wordt, kun je globaal voorspellen. Daarvoor tel je jouw lengte bij die van je partner op en deelt dat door twee. Voor een meisje trek je er twee centimeter van af en voor een jongen tel je er elf centimeter bij op om een idee te krijgen van haar of zijn uiteindelijke lengte.

Welk eten maakt je kind slim

Hoe werkt het groeien

Hormonen zijn verantwoordelijk voor de groei. Hormonen geven aan de weefsels die groeien seintjes om extra cellen aan te maken. Groeihormonen worden afgegeven in pieken, die zorgen onder andere voor groeispurten. Kleine pieken komen voor tijdens lichaamsbeweging, bij acute, kortdurende stress (zoals bijvoorbeeld bij een zwemexamen) en twee uur na het inslapen. De hoeveelheid lichaamsbeweging en slaap heeft dus invloed op de groei van een kind. Bij kinderen in langdurig stressvolle situaties, bijvoorbeeld dagelijks pesten kan de hormonale huishouding en dus de groei worden verstoord. Andere soorten hormonen die invloed hebben op de groei, zijn schildklierhormonen en geslachtshormonen. Een aandoening van de schildklier (er wordt te weinig of geen schildklierhormoon aangemaakt) heeft grote invloed op de groei en ontwikkeling van kinderen. Deze aandoening kan worden opgespoord door middel van de hielprik. Geslachtshormonen zorgen onder andere voor de groeispurt in de puberteit en de groei van secundaire geslachtskenmerken.
Dat mensen gemiddeld steeds langer worden wordt toegeschreven aan betere voeding.