Heb jij al goede voornemens voor 2016? Een veel gehoord voornemen in deze tijd is meer balans. Meer quality time voor jezelf en je gezin, een goede balans tussen werk en privé. Voor thuis begint dit vaak met de pijlers Rust, Ritme en Regelmaat. Maar wat betekend dit eigenlijk?

Rust

Voldoende rust is een belangrijke voorwaarde voor gezond opgroeien.

  • Zorg voor een rustige omgeving voor een kind. Dit betekent dat de tv niet de hele dag aanstaat en dat er niet te veel speelgoed rond slingert. Als kinderen weten waar ze hun speelgoed kunnen vinden, weten ze ook waar ze het moeten opruimen.
  • Zorg dat het huis niet te rommelig is.
  • Benader een kind rustig, ook als een kind iets doet wat je boos maakt, probeer rustig te reageren.
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Tijdens het slapen groeien kinderen, verwerken ze wat ze overdag geleerd hebben en krijgen ze weer energie voor de volgende dag.

Ritme en Regelmaat

Het is voor kinderen belangrijk van te voren te weten waar ze aan toe zijn. Vertel daarom van tevoren wat jullie gaan doen of hoe de dag eruit gaat zien.

  • Deel je dag in volgens een vast patroon, het lijkt misschien wat saai, maar dit geeft een kind houvast. Op vaste tijden en volgens een vast patroon opstaan, eten.
  • Ook handig is het om het wassen, in bad gaan en douchen volgens vaste gewoonten te laten verlopen. Het geeft een kind vertrouwen en zekerheid als het weet hoe de dag eruitziet.
  • Daarnaast zijn vaste eettijden en gezonde eetgewoonten belangrijk voor de ontwikkeling van een kind
  • Zorg voor een vast ritueel voor het slapen gaan. Pyjama aan, tandenpoetsen en verhaaltje lezen bijvoorbeeld.

Samenvattend kun je zeggen dat de toepassing van deze drie R’s het leven voor een kind voorspelbaar maakt. Jij weet waar je aan toe bent en een kind ook. Door deze voorspelbaarheid zal een kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren, die de basis vormen voor het krijgen van vertrouwen in zichzelf en de wereld. Wat bijdraagt aan een gezellige sfeer in huis en quality time met het gezin.