Net als geur, kan kleur een gerecht maken of breken. Kinderen houden meestal van eten met rood, roze, oranje en andere kleuren. En hoe mooi is het dat elke kleur van groenten en fruit weer andere vitamines en minerale bevat!
Per kleur levert dat weer andere gezondheidsvoordelen op. Rode groenten en fruit zijn bijvoorbeeld goed voor het hart en de bloedvaten. Blauwe/paarse voor het geheugen, groene voor het gezichtsvermogen, zenuwstelsel en botten. Hoe kleurrijker het eten van nature is, hoe gezonder dat is.
De meeste mensen eten meer van M&M’s in verschillende kleuren dan van M&M’s in een kleur. Dit gegeven bracht onderzoekers ertoe om te kijken of dat principe bruikbaar is om kieskeurige kinderen meer te laten eten. Ze ontdekten dat het kinderen niet bont genoeg kan zijn. Kinderen vonden een bord met zes kleuren het aantrekkelijkst.
Geur en kleur doet eten
Een kleurrijk bord is iets fascinerends voor een kind. Vooral felle kleuren als rood roze en oranje koppelt een kind aan iets positiefs. Aangezien kinderen van kleur houden is het jammer dat traditioneel Nederlands eten vaak flets is. In het Midden Oosten daarentegen is dat anders, eiergerecht shaksuka bijvoorbeeld steelt de show met zijn felrode looks.
Shaksuka is een stoofgerecht met aardappel, paprika en eitjes.
Wat heb je nodig voor Shaksuka:
- 500 gr aardappels
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 Kleuren paprika (geel, oranje, rood)
- olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 0,5 tl gemalen komijn
- zout, vers gemalen peper
- Een eetlepel tomatenpuree
- 2 blikken gepelde tomaten
- 4-6 eieren
- 1 bosje bladpeterselie
- voor erbij Griekse yoghurt, Turks brood, harissa
Bereiding
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken van 2 x 2 cm
- Pel en snipper eerst de ui, pel en pers de knoflook. Maak vervolgens de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukken van 2 cm
- Verhit olie in een braadpan of koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht zijn
- Voeg de tomatenpuree toe en roerbak een minuutjes, al vorens je de gepelde tomaten toevoegt.
- Kook 15-20 minuten tot de groenten gaar zijn en de saus wat ingedikt is. Voeg wanneer de saus te dik wordt een scheut water toe.
Proef en breng eventueel nog extra op smaak. Maak het een lepel 4-6 kuiltjes, afhankelijk van de grootte van de pan, in het gerecht en breek in elk kuiltje een ei - Leg het deksel op de pan en laat het gerecht 12 minuten stoven tot de eiwitten gestold zijn. Snijd de peterselie fijn en bestrooi het gerecht ermee. Serveer de Griekse yoghurt, het Turks brood en de harissa erbij.
Wil je meer van dit soort lekker recepten uitproberen? Je vindt ze in het boek Zoete spruiten van Roberta Pagnier en Jochem van Gelder.
Probeer ook eens pompoensoep, een oranje bord vol gezonden vitamine