Vorige week hadden we hier thuis verschillende vriendinnetjes te spelen. De meiden zijn gezellig aan het spelen en kletsen. Het is erg leuk om te horen hoe ze allemaal individuen zijn geworden met hun eigen mening. Er word druk gekletst over wat ze leuk vinden of wat nou echt helemaal niet leuk is. “Klokhuis, is echt leuk om te zien”, zegt een van de meiden enthousiast. “ja..” gaat een ander verder “… daar kun je heel veel van leren”. Weer een ander: “daar vind ik nou helemaal niks aan”. Zo passeren  verschillende onderwerpen de revue. Op een gegeven moment vertelt een van de meisjes uit het niets: “Ik heb thuis een hele leuke barbiepop”. Waarop een ander reageert: “Daar vroeg toch helemaal niemand naar”. Ze vond het duidelijk geen interessante mededeling.
Dit kwam op mij heel onvriendelijk over, maar het was ook wel heel eerlijk. Men zegt vaak dat kinderen gemeen kunnen zijn, maar komt dit niet door het gemis van een goed inlevingsvermogen. De kinderen zijn zes en zeven jaar. Kun je dan al verwachten dat ze gaan begrijpen dat het soms beter is iets niet te zeggen.  Ik leg aan de meiden uit dat het niet zo’n leuke opmerking is. Iedereen wil graag iets kunnen vertellen over wat hij leuk vindt. En niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk. Het is even stil waarna begrijpend wordt geknikt.

Bij het ontwikkelen van inlevingsvermogen leren kinderen heel goed het verschil te maken tussen openhartigheid en iets zeggen alleen om uit te dagen of te kwetsen. Een kind van twee of drie dat constateert dat je dik bent, een lelijke jas aan hebt of wel erg rood haar hebt, vertelt gewoon wat het ziet en is daar eerlijk over. Een kind van acht die zo iets zegt, doet dat niet om eerlijk te zijn, maar om een reactie uit te lokken. En om deze reactie te willen uitlokken, moet je dus over inlevingsvermogen beschikken, anders weet je niet dat deze opmerking een reactie kan ontlokken. Je moet je dan in de ander kunnen verplaatsen om te begrijpen dat deze hier een gevoel bij zal hebben en een reactie zal geven.  Maar zover zijn de vriendinnen nog niet!