**//sticky ads code//**

Wat een geluk je kind heeft ADHD. Dit betekent dat hij over bijzondere eigenschappen beschikt, die hem ver kunnen brengen. De positieve kant van ADHD. 

Stel je eens voor dat ADHD de norm was!
‘Hij denkt veel te gestructureerd,’ klaagt zijn juf. Bram zit de hele tijd stil, praat nooit eens voor zijn beurt. Hij heeft alles gewoon op tijd af en komt zelden met creatieve oplossingen. De juf raadt zijn moeder dringend aan eens naar een kinderpsychiater te gaan.

Wanneer ADHD de norm was zouden kinderen die rustig zijn zoals Bram gezien worden als een kind met een stoornis. Dit syndroom zou beschreven worden in wetenschappelijke handboeken. De farmaceutische industrie zou pro ADHD-medicijnen ontwikkelen. Zodat Bram net zo energiek, beweeglijk, chaotisch en creatief wordt als pakweg 85 procent van zijn klasgenoten.

ADHD is stigmatiserend

ADHD is behoorlijk stigmatiserend.  Kinderen met ADHD krijgen vaak negatieve reactie uit hun omgeving “doe nu ff normaal” of “doe even rustig”. Ze slikken soms medicatie om hun spontane neigingen te onderdrukken. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om te bedenken wat dit doet met het zelfbeeld van een jong ADHD’ertje, al doen ouders nog zo hun best om dat te compenseren. Eeuwig zonde, want de maatschappij heeft juist behoefte aan dit soort eigenzinnige talenten. Je moet er niet aan denken dat de wereld alleen maar bestaat uit punctuele cijferaars.  Het ADHD-brein is anders. Niet slechter, niet beter, maar anders. We zouden veel meer nadruk moeten leggen op de positieve kant van ADHD.

Succes volle ADHD’er

Top ondernemer Richard Branson was acht jaar en kon nog niet lezen, onder andere omdat hij geen minuut kon stilzitten in de klas. Vijftien jaar later richtte hij Virgin Records op.
ADHD’ers met voldoende zelfvertrouwen zijn over het algemeen zeer succesvolle mensen. Als verklaring wordt hiervoor vaak gegeven dat ze meer gebruik maken van hun intuïtieve rechterhersenhelft. Mensen met ADHD kunnen beter out of the box denken. Ze zijn creatiever en vaak sprankelende personen. ADHD’ers blinken uit in het ‘divergent denken’, zoals het in wetenschappelijke termen wordt genoemd. Ze komen met oplossingen en ideeën waar andere niet opkomen.  Maar je moet ze niet vragen verbanden te leggen tussen totaal verschillende dingen.

Gefeliciteerd, je hebt ADHD

Een bijzonder boek dat helpt om de positieve kant van ADHD te zien is, ‘Gefeliciteerd, je hebt ADHD!’ van Petra van der Burg-Jansen

Babs, een ‘gewoon’ meisje van negen met ADHD, die anders is dan anderen. Een zoektocht naar dat anders zijn, die menig ouder en kind doormaken, op weg naar een diagnose. Een weg waarin zij acceptatie zoekt en begrip voor haar eigen ik, met vallen en opstaan. Het verhaal van een meisje, die er achter komt dat ADHD een kracht kan zijn! Grappig, snel en met een lach en een traan vertelt Babs haar eigen verhaal, waarbij je ervaart hoe ADHD kan zijn en voelen. Lekker druk!