(Alweer) geen witte kerst!?
Ik kan er niets aan doen, maar ik moet er elk jaar toch weer om lachen; Sinterklaas is het land nog niet uit of de berichten of we dit jaar nu wel of geen witte kerst krijgen vliegen ons alweer om de oren!

Wat is dat toch dat een witte kerst tot het ultieme kerstgevoel is gebombardeerd? Ik loop nu al bijna vijftig jaar rond in Nederland en ik denk dat het aantal witte ‘kerstmissen’ daarvan op één hand te tellen is.

Natuurlijk is het sfeervol zo’n witte wereld en kunnen we er als gezin, familie en vrienden extra van genieten om dat veel mensen vrij zijn en even niets anders hoeven, maar zou dat de reden zijn?

Is het, omdat we er toch geen invloed op hebben (want het laten sneeuwen kunnen we toch echt nog niet) ook niet een dankbaar onderwerp om over te ‘zeuren’, een soort onbereikbaar doel…?

Als je iets wilt (bereiken) dan moet je daar in de regel zelf iets voor doen, dus als je écht een witte kerst wilt, dan zul je naar een sneeuwzeker gebied moeten gaan, (maar dat is voor veel mensen niet weggelegd). Bovendien is het maar de vraag of je toch niet liever in je vertrouwde omgeving zou willen zijn met de vertrouwde gezichten om je heen… Een andere optie is héél veel nepsneeuw regelen, maar ja dat is weer zo nep…

Kortom hoe belangrijk is een witte kerst eigenlijk voor je?!

In mijn praktijk is dat ook vaak de vraag die ik stel; ‘Hoe belangrijk is het voor je? Wil je iets veranderen of is het zo oké?’ Als je daar een antwoord op hebt kun je namelijk een eerste (kleine) stap gaan zetten en langzaam maar zeker én met vallen en opstaan je doel(en) realiseren.

In het afgelopen jaar heb ik dit proces weer kunnen en mogen meemaken met cliënten en ik blijf het geweldig vinden om te zien hoeveel er bereikt kan worden door kinderen en ouders, als het belangrijk genoeg voor ze is om te veranderen.

Ik hoop dat jij ook goede herinneringen aan het afgelopen jaar zult hebben en vol goede moed aan het nieuwe jaar kunt beginnen met wellicht dingen die belangrijk voor je zijn om aan te pakken.

Een witte kerst zit er dit jaar niet in heb ik begrepen, maar ach;

groen is toch ook mooi J ?!