Voldoende aandacht geven aan je kinderen, dat wil iedere ouder. Wat is goede balans tussen zelf spelen en aandacht geven? Belangrijk is, dat je er bent op de momenten dat ze jouw zorg, liefde en aandacht nodig hebben. Maar we moeten ook niet overdrijven. Je kunt een kind niet de hele dag aandacht geven, laat staan als je meerdere kinderen hebt.

Het gaat om wat men tegenwoordig zo mooi Quality Time noemt. En dat zit ’m niet in het aantal uren dat je bij je kinderen bent, maar in de manier waarop je de tijd besteedt als je bij ze bent.
Een half uurtje échte aandacht werkt meestal beter dan een uur iets met je kind doen terwijl je met één oog op je smartphone kijkt. Samen gaan wandelen of iets doen, zoals spelen, knutselen of koekjes bakken.

Echte aandacht

Aandacht heeft niet altijd te maken met praten. Een knuffelt met een kind is ook een belangrijke vorm van aandacht. Een kind voelt zich gezien en er wordt bevestigd dat hij er mag zijn.
Uit onderzoek blijkt dat als iemand ons liefdevol aanraakt, we hersendelen ontwikkelen die ervoor zorgen dat we vertrouwen kunnen opbouwen in onszelf en in anderen om ons heen. Je kunt natuurlijk gewoon zeggen: ‘Ik houd van je.’ Maar als je het laat voelen, door een zoen of een aai over de bol, weet een kind instinctief. Ze houden van me, ik ben de moeite waard! Je geeft ‘affectieve bevestiging’. En dat gaat net iets dieper dan relationele bevestiging, bijvoorbeeld als je een kind prijst omdat hij bijvoorbeeld een goed cijfer heeft gehaald. Dan zeg je ‘Je bent goed om wat je doet.’ Bij affectieve bevestiging geef je als boodschap: ‘Je bent goed om wie je bent, ik ben blij dat je bestaat, ongeacht.’ Dat geeft een kind een gevoel van (zelf) vertrouwen en veiligheid. Vanuit deze veiligheid kan een kind zelfstandig dingen ondernemen, dingen ontdekken en contact maken met andere mensen.

Probeer elke dag 10 minuten tot een kwartier Wij-tijd in te bouwen. Geef je kind jou onverdeelde aandacht.