2015 is ruim een week oud en we hebben thuis het normale ritme weer kunnen oppakken. Terwijl ik dit opschrijf, hoor ik de kinderen tegen elkaar schreeuwen ‘ik vind je niet meer lief!’.

Ik luister onder aan de trap of er boven niks wordt afgebroken en kan snel weer met een gerust hart op de bank gaan zitten (alhoewel gerust misschien niet het juiste woord is met alle ellende in Parijs).

Het mooie van conflicten tussen kinderen is dat deze net zo snel verdwijnen als ze komen. Ze vertellen (soms een beetje schreeuwend) elkaar de waarheid, accepteren elkaars verwijten en gaan weer spelen alsof er niks aan de hand is.

Waarom hebben kinderen zo’n waardevol acceptatievermogen (en verlies je dit als volwassenen vaak)?

Ik dacht tot deze week dat dit altijd een onbeantwoorde vraag zou blijven, maar tijdens een presentatie op de Nieuwjaarsbijeenkomst van mijn werk kreeg ik deels het antwoord.

Een zakelijke flirt-coach (ja, ja dit beroep bestaat echt) vertelde over ‘zakelijk flirten’ wat in Jip-en-Janneke taal betekent, dat je altijd, ook bij verschil van mening, in contact moet blijven met je gesprekspartners omdat je elkaar nog nodig kan hebben.

Een glimlach verschijnt op mijn gezicht, want ik realiseer me ineens dat mijn kinderen (en vast ook die van u) met de regelmaat van de klok mij weten in te palmen na een ouder-kind confrontatie. Ik had gisteravond nog een aanvaring met mijn dochter over het huiswerk. Amper 5 minuten later vroeg ze met een hele mooie glimlach “Pap, wil jij als ik douche even mijn pyjama en ondergoed klaar leggen?”, terwijl ze dit met haar 8 jaar al dagelijks zelf doet.

Ondertussen komen de kinderen naar beneden stormen om samen buiten te spelen. Terwijl ze me (tactisch) omhelzen, hoor ik: Pap, wil je even onze jassen dicht doen? Verbouwereerd omdat ik dacht kinderen van 6 en 8 jaar te hebben, maar voordat ik het wist, had ik het toch gedaan.

Ik zak onderuit op de bank met de krant in de hand, maar het lukt me niet om het nieuws te lezen. Ik denk steeds vol bewondering aan het vermogen van kinderen om harde of kwetsende woorden naast zich neer te leggen. Om weer verder te spelen of iets voor elkaar te krijgen.
Tja, ik deed er eerst een beetje lacherig over, maar onze maatschappij kan wel een lesje flirten gebruiken met onze kinderen als flirt-coach!

Tot de volgende persoonlijke noot, Christian