De herfst is in het land, en snel zal ook de winter komen. Dat betekent kou en gladde wegen, maar ook prachtige landschapen vol sneeuw en ijs. Als je van fietsen houdt, en het plezier op de pedalen graag met je kinderen deelt, dan is het belangrijk dat je je goed op de winter voorbereidt. Waar moet je zoal op letten? Wij hebben een paar handige en praktische tips voor je op een rijtjes gezet.

Een goede fiets en het belang van zichtbaarheid

Allereerst is het belangrijk dat je, juist in koude jaargetijden, een goede kinderfiets aanschaft. Het is belangrijk dat de fiets goede banden heeft en een stevig frame, om de kans op slip- en valpartijen zo klein mogelijk te maken. Zorg er daarbij ook voor dat fietsen waar je kinderen in de winter op rijden goede verlichting hebben. Maar ook eventuele kleding met fluorescerende strepen kan de veiligheid van je kind vergroten.

Zorg altijd voor een fiets die aansluit bij de lengte van een kind. Schaf niet een te grote fiets aan, je moet er namelijk altijd voor zorgen dat de voetjes altijd plat op de grond kunnen staan, waardoor een kind sneller kan afremmen en niet omvalt.

Zo is een kinderfiets 20 inch geschikt voor kinderen met een maximale lengte van 115 cm. Een kind draagt dan kledingmaat 116-122. Kijk in het overzicht voor de geschikte inchmaat bij de lengte en leeftijd van een kind.

Voor kleine fietsen kan het handig zijn er een vlaggetje op te zetten. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar hiervoor zorg je er ook voor dat je fietsende kleuter niet over het hoofd wordt gezien.

Winterbanden en warme kleding

Mocht je je nog steeds zorgen maken, er zijn ook speciale winterbanden voor de op de fiets te koop. Op deze manier biedt je je kroost de best mogelijke bescherming. Maar ook de kleding van je kind op de fiets verdient aandacht. Een goede muts houdt de snijdende wind tegen, en ook dikke wollen handschoenen zijn geen overbodige luxe. In de echt strenge winters kun je daarnaast prachtige thermokleding voor kinderen kopen. Dit zorgt ervoor dat jouw kind transpiratievocht goed kwijtraakt, en zijn of haar warmte vasthoudt. Als je je kind dikke sokken aantrekt, is het wel belangrijk ervoor te zorgen dat er voldoende beweegruimte blijft voor de tenen, zodat de doorbloeding optimaal is.

Als je op al deze punten let, zal het fietsen in de winter zeker goed komen. We wensen jullie een prachtige, sportieve winter toe!