Wanneer loopt een kind te vaak van tafel of heeft hij last van de drukte om hem heen? Bestaat er niet een kans dat we een kind niet meer durven te corrigeren, terwijl het eigenlijk gewoon ons uit loopt te proberen?
Vaak kun je aan een kind wel zien of hij echt overprikkeld is. Wanneer een kind echt overprikkeld is, ziet hij vaak bleek en wit. Ook is hij zijn energie kwijt.

Energiemetertje

Wanneer je naast je kind gaat zitten en jezelf voorstelt dat er een energiemetertje (zoals de benzinepeil meter in de auto) bestaat dat het energiepeil weer geeft, waar staat het wijzertje dan? In het groen of in het rood?
Wanneer je een kind vertelt dat je het gaat aaien om het tevreden te maken en je aait hem over zijn armen en benen (van boven naar beneden) om de onrust eruit te aaien, en je praat zacht en langzaam tegen hem of je zingt een zacht liedje, kan je dan het wijzertje omhoog zien gaan? Helemaal totdat het in het groen komt?

Je kunt dit energiemetertje met allerlei trucjes weer omhoog laten gaan. Je kunt steeds opnieuw meten, bijvoorbeeld als een kind uit school komt, voor het eten, na het eten, enz. Op deze manier krijg je een goed beeld van het energie-level van een kind.
Als je hierop durft te vertrouwen kan je je kind tevreden maken voordat hij bijvoorbeeld naar bed gaat of naar een feestje. Het is even oefenen misschien, maar het zal zeker rust geven!

Meet met het energiemetertje voor en na het doen van de oefeningen of te zien wat werkt.

  • Samen met je kind zomaar een rondje hard stampen of marcheren.
  • Lekker warm drinken aan je kind geven, bijvoorbeeld thee of bouillon. Hier knapt het enorm van op.
  • Is een kind moe en moet hij nog verder, geef hem dan suiker (bijvoorbeeld een Dextro of een ander snoepje)
  • Raak een kind steeds in het voorbij lopen aan. Niet bij zijn hoofd, maar bij zijn armen of schouders. Zo wordt je kind steeds even terug naar zijn lichaam gebracht.
  • Wrijf een kind over zijn armen van boven naar beneden, zodat hij voelt waar zijn lichaam stopt en waar de wereld begint. Je kunt hem ook over zijn rug wrijven. Van boven naar beneden.
  • Geef een kind tussen de middag een warme lunch.
  • Ga fietsen, met de haren in de wind.
  • Wandelen bij het water, veel ruimte geeft rust.
  • (Bij sommige kinderen) Tv kijken.
  • (Bij sommige kinderen) Computerspelletjes. Bijvoorbeeld spelletjes waarbij je iets moet ordenen. Dit is goed voor de hersenen en geeft rust. Denk aan spellen zoals Tetrus of Pirate Poppers.

Wanneer een kind veel energie heeft, en toch niet wil luisteren, kan je er vanuit gaan dat je het kind gewoon kan verbieden. Juist op deze manier krijgt het kind vertrouwen en respect voor jou omdat jij het kind kan doorzien en het geeft wat het nodig heeft.

beeld: weheartit