Een leerkracht kan niet vermoeden wat een terloopse opmerking soms teweeg kan brengen bij een ouder. Zomaar een belangrijke boodschap lanceren op een verkeerd gekozen moment bijvoorbeeld.

Zo vertelde mij een moeder over haar ervaring tijdens de intocht van sinterklaas op de school van haar dochtertje. Een ervaring die haar erg had geraakt. Het was de eerste intocht die ze zouden gaan meemaken op school en zowel haar dochtertje en zij waren opgewonden over deze spannende gebeurtenis. Toen ze die ochtend vroeg het klaslokaal binnenkwamen was het druk met ouders en kinderen. En omdat ze nu toch iedereen bij elkaar had, deelde de leerkracht ook meteen maar de briefjes uit voor het 10-minuten gesprek. Totdat de leerkracht haar in de gaten kreeg en riep, RIEP! En met JOU wil een aparte afspraak maken! Haar vinger wees daarbij haar kant uit. De moeder die totaal overdonderd was wist ook niet goed hoe ze moest reageren. Confuus heeft ze dat moment voorbij laten gaan. Er had zich direct een onrustig en bezorgd gevoel bij haar meester gemaakt. De sint en pieten zijn vrolijk ontvangen en ze heeft natuurlijk dapper meegezongen met de liedjes en meegedaan met de activiteiten, maar eigenlijk had ze in een hoekje willen gaan huilen. Stiekem had zij zo al haar twijfels want moeders zijn daar heel goed in. Die zien precies wat de vriendinnetjes allemaal al wel kunnen en hun kind nog niet. Hoe ver die al zijn met letters herkennen, hun eigen naam kunnen schrijven. Hun woordenschat. Dat was bij haar dochtertje allemaal wat minder. Dus waar wilde deze leerkracht het over hebben?

Toen het gesprek met de juf later plaatsvond, bleek zij haar vermoedens over dyslexie uit te spreken. De twijfels van deze moeder werden daarmee dus wel bevestigd. Maar de leerkracht had deze boodschap wel beter en empathischer mogen verpakken. Je hebt elkaar wel nodig om het samen voor de leerling op school – maar ook thuis – goed op te lossen. Het is belangrijk dat je elkaars positie goed leert begrijpen. Wat je van elkaar mag verwachten. Dat je oog hebt voor elkaars belangen en de onvermijdelijke emoties die daar altijd als een rode draad doorheen lopen.