Jarenlang volg je braaf alles wat op je pad komt; na de basisschool ga je naar de middelbare, je bedenkt ondertussen wat je wil worden, je stippelt je studiekeuzes uit en ga aan de slag met de opleiding om vervolgens aan de slag te gaan met datgene waar je al die tijd zo van had gedroomd. En ondertussen gebeurt er van alles in je leven, je krijgt een partner, gaat samenwonen, er komen kinderen, je runt nu dus een gezin, een huishouden én je hebt een baan, plus nog ergens een sociaal leven…..ok is te doen, eigenlijk doet zo’n beetje iedereen dit dus waarom jij dan ook niet?!

Tot er opeens een kink in de kabel komt en alle ballen die je jarenlang als professioneel jongleur in de lucht wist te houden één voor één op de grond stuiteren en je denkt hhmmmm misschien is dit toch niet helemaal voor mij weggelegd? Je belandt thuis, je krabbelt langzaam maar zeker weer omhoog en merkt om je heen dat dat thuis zijn helemaal nog niet zo slecht is….

Het huishouden runnen

Het huishouden kun je doen wanneer jij daar zin in hebt en niet omdat je het NU moet doen omdat je er straks door je werk geen tijd meer voor hebt…..de boodschappen idem dito, afspraakjes maken , met wie dan ook, geen punt je hebt alle tijd! Je agenda wordt weer van JOU, jij bepaalt wat er in komt te staan, jij beslist wat je wanneer gaat doen…..je bent EIGEN baas!!

En de kids? Die vinden het ook heerlijk! Geen gesjouw naar verschillende opvangmogelijkheden, geen naschoolse als de school eindelijk uit is. Tussen de middag lekker thuis chillen en een boterham eten in alle rust. Een vriendje mee of juist bij vriendje eten en of spelen geen punt kan en mag altijd!
Een studiedag? Een zieke juf? Een staking? Een tropenrooster of juist ijsvrij? Geen punt, ik ben er! Je voelt je niet zo lekker en bent ziek? Kruip met een dekentje lekker op de bank, ik ben er!

Rust

Wat een rust heeft dit alles bij elkaar gegeven en wat een enorm verschil geeft dit op onze thuissituatie! Pfff als ik eraan terugdenk aan de tijd dat de kids nog in de luiers liepen. De capriolen die er soms uitgehaald moesten worden voor een paar uurtjes werk (ik werkte 4 halve dagdelen). Stiekem baal ik heel soms wel eens een beetje dat die burn-out pas zo laat kwam. Maar in het wat nou als-gevoel wil ik niet blijven hangen, vooruitkijken dat is wat telt en ook vooral NU is heel belangrijk……Ok. Nú zit ik met 2 kids in de bovenbouw en 1 op de middelbare. De periode van het 1e jaar was ik er voor hem, een pittige tijd van nieuwe school. Nieuwe regels, nieuwe vrienden en ook nog de verandering in hemzelf vanwege de puberteit gaf hem een fijne veilige basis. Als hij thuis zou komen, was ik er…..soms was ik nodig en soms helemaal niet, maar het was goed. En straks als de middelste deze verandering(en) doorgaat ben ik er voor hem en als de jongste spruit zover is zal ik er ook zijn voor haar.

Ondernemer

De burn-out kabbelt langzaam weg! Ik ben er nog niet helemaal, maar zolang ik zie hoe belangrijk ik hier thuis kan zijn en bén geeft me dat zo’n enorm goed gevoel. Ik heb totaal geen spijt dat ik hiervoor heb gekozen, geen behoefte om de arbeidsmarkt op te zoeken, die stress is niks voor mij. Wel ben ik bezig met een eigen bedrijf. Via ETSY op internet verkoop ik mijn eigen handgemaakte creaties onder mijn label Vlijtig-Iesje. Ik haak van alles, verf en pimp kleine houten meubeltjes op met verf en lapjes stof, en ik naai zo nu en dan een vrolijke slinger van stoffen vlaggetjes met de naaimachine.

Actief blijf ik dus wel, maar op mijn manier en ik mis niets van de kids, geen schuldgevoel dus (meer) en dat is ook heel belangrijk. Maling hebben aan het gevoel van “doe ik hier wel goed aan?’ of “misschien vindt iedereen mij wel lui en moet ik toch maar weer gaan solliciteren”.  Wie bepaalt dat iedereen moet werken? Wie zegt dat je actief op de arbeidsmarkt moet blijven? Als je het financieel redt en je vindt genoegdoening op deze manier en je hebt er vrede mee, dan mag je best kiezen voor je eigen geluk en gezondheid. Daar is helemaal niemand die er iets over MAG zeggen! Dat is jouw keuze.