Voor kinderen die anders leren zijn werkhouding, doorzettingsvermogen en motivatie extra belangrijk om goed te presteren en succesvol te zijn. Kinderen die anders leren, voelen zich vaak minder bekwaam. Ze zijn hierdoor meer vatbaar voor fouten maken in vergelijking met anderen. Het omgaan met negatieve gedachten en het trekken van verkeerde conclusies is funest in de ontwikkeling van deze kinderen Anders lerende kinderen hebben vaak een label als dyslexie maar dat hoeft niet. De instelling, mentaliteit en doorzettingsvermogen van dyslecten is doorgaans goed. Dit is eigenlijk heel logisch. Empowerment voor kinderen, wat kun je doen?

Anders leren

Doordat dyslecten informatie anders verwerken en absorberen, duurt het vaak iets langer voordat ze klaar zijn met een taak. Ze moeten harder en langer werken om hetzelfde niveau of resultaat te bereiken als leeftijdsgenoten.
Dyslecten voelen zich kwetsbaar een willen voorkomen dat ze bij hun werk fouten maken. Ze zijn daarom heel gefocust om het goed te doen. In het verlengde hiervan ontwikkelen ze vaak perfectionistische trekken, uit angst om te falen of fouten te maken. Deze werkhouding maakt een kind toegewijd en veerkrachtig. Een prachtige eigenschappen om mee door het leven te gaan.
Naast deze karaktereigenschappen zijn dyslecten goed in dingen waar niet-dyslecten vaak minder goed in zijn. Ze zijn creatief, vindingrijk, hebben een bijzonder associatief vermogen. Kinderen  kunnen razendsnel verbanden leggen met andere situaties. Ze denken vanuit het grote geheel. Dus ook al zijn ze misschien geen perfecte spellers, snelle lezers of fantastisch in het onthouden van feiten en cijfers. Dit weerhoud ze er niet van om uit te blinken.

7 tips voor dyslectisch succes, Empowerment voor kinderen

Empowerment voor kinderen met dyslexie

Focussen op de sterke punten van individuen en het benutten van hun vaardigheden is van vitaal psychologisch en emotioneel belang.
Zorg ervoor dat een kind met dyslexie voldoende tijd krijgt om een taak tot een goed einde te brengen. Samen met duidelijke instructies en het stellen van haalbare doelen, maakt dat een kind hard werkt. Het vergroot hun zelfvertrouwen en bevorderd een hoge motivatie.

Er zijn niet voor niets veel beroemde, bekende dyslecten. Het versterkt dyslectici te weten dat ze niet alleen zijn. En dat dyslexie ook enorme voordelen in je leven kan brengen. Het is ontzettend belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben en een omgeving die voldoende kennis heeft over dyslexie. Dit is naast de persoonlijke eigenschappen, zoals doorzettingsvermogen en veerkracht, cruciaal voor het versterken en inspireren van dyslectici in hun dagelijks leven.

Succes van dankzij of ondanks dyslexie