Boter, kaas & eieren worden vaak onafscheidelijk van elkaar gezien. Mede door dit spelletje mogelijk. Toch behoren ze niet tot dezelfde productgroep. Een ei behoort echter niet tot de product groep zuivel omdat deze niet bestaat uit (rauwe) melk
Zowel zuivel als eieren bevatten veel eiwitten waardoor vaak de verwarring ontstaan. Ook zie je ze in de supermarkt of in de actiefolders vaak samen afgebeeld.

Voedingsstoffen

Een ei behoort tot de meest voedzame, natuurlijke producten die er zijn. Ze bevatten zeven vitaminen (A, B1, B2, B6, D, E en K), de mineralen ijzer en fosfaat én eiwit, belangrijke bouwstoffen. Verder is een ei rijk aan choline en lecithine.

Waarom zijn eieren goed voor je hersenen.

Zoals gezegd is een ei rijk aan choline en lecithine.
Choline is een halfvitamine , geen echte vitamine, omdat het in geringe hoeveelheden door het lichaam zelf aangemaakt wordt.
Choline is een van de weinige natuurlijke stoffen die in staat is de hersenbarrière te doordringen. In de hersenen produceert choline een stof die noodzakelijk is voor het goed functioneren van ons geheugen. Het is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen.
Lecithine verbetert de vertering en transport van vetten en heeft daardoor een positieve werking op ons metabolisme. Lecithine verbetert eveneens het geheugen en het leervermogen.

Waar zijn ze verder goed voor?

Een ei bevat antioxidanten die grote voordelen hebben voor de gezondheid van onze ogen

De stof tryptofaan in eieren wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, dat weer bevorderend is voor een goede nachtrust.
Verder bevatten ze proteïne, biotine en vitamine B12. Dit zijn belangrijke beautyvoedingsstoffen. De aminozuren in ei verstevigen haren, nagels en huid

Lekkere recepten

Een ei is enorm veelzijdig! Je kunt er veel voedzame recepten mee maken. Een van onze favoriete ei recepten is de ei muffins, net cakejes! Doen het altijd goed bij de kinderen. Je hebt er niet veel voor nodig, je kunt er veel (restjes) groenten in kwijt.
Je hebt er een muffin blik nodig wat groente en kaas en eventueel wat kip.
De ei muffins kun je vervolgens gemakkelijk mee geven in de broodtrommel van je kind. Maar ook handig als je zelf even weinig tijd hebt om vooraf al klaar te maken