**//sticky ads code//**

Doe je mee? Van 8 tot en met 10 juni wordt voor het eerst een landelijk citizen science slootjesonderzoek uitgevoerd. Op meer dan 120 plaatsen in het land gaan kinderen en volwassenen de kwaliteit van het slootwater onderzoeken. Schrijf de slootjesdagen dus in je agenda.

Door op zoveel plekken tegelijk onderzoek te doen, krijgen wetenschappers antwoord op de vraag: Hoe gezond zijn de Nederlandse slootjes? Het onderzoek is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en het Nederlands Instituut voor Ecologie.

De kleine ‘burgerwetenschappers’  gaan waterdiertjes tellen en proefjes doen met een zogenaamde Secchi-schijf. Hiermee kunnen ze de helderheid van het water en de dikte van de sliblaag op de bodem meten. De waarnemingen worden vastgelegd op een onderzoekskaart die speciaal voor het slootjesonderzoek ontwikkeld is. Na afloop, of live op de telefoon, voeren de deelnemers de resultaten in via ivn.nl/slootjesdagen. Ze zien dan gelijk wat de score van het slootje is.

IVN Slootjesdagen

Het landelijk slootjesonderzoek vindt plaats in het weekend van 8 t/m 10 juni tijdens de vijfde editie van de IVN Slootjesdagen. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen samen met hun (groot)ouders ontdekken hoe bijzonder het leven is in een doodgewone sloot. Op ruim 120 plekken staan IVN natuurgidsen klaar die deelnemers helpen om waterdiertjes te vinden en proefjes te doen in de sloot. Kijk voor een activiteit in de buurt op ivn.nl/slootjesdagen.

Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid een slootje in je buurt te onderzoeken. Hoe meer informatie er wordt verzameld, hoe beter beeld wetenschappers krijgen van de kwaliteit van Nederlandse slootjes. Dat kan helpen om de waterkwaliteit – waar nodig – te verbeteren.

Partners onderzoek

IVN Natuureducatie is een landelijke non-profit organisatie die de natuur in de harten van mensen brengt. We zijn ervan overtuigd dat beleving en kennis van de natuur duurzaam handelen stimuleert. We verrijken de IVN Slootjesdagen nu met citizen science om de betrokkenheid van deelnemers bij de natuur in de eigen buurt te vergroten.

Hiervoor werkt IVN samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), dat onderzoekt hoe de natuur precies werkt. Die ecologische kennis helpt bij het behouden en beheren van de natuur wereldwijd. Het NIOO heeft al een rijke ervaring met citizen science: van merenonderzoek met duikers tot vogelringers en de Bodemdierendagen.