Zit je gezellig samen op de bank tv te kijken, hoor je ineens naaste je gebijt en geknaag.  Het is weer zover, je kind zit op zijn nagels te bijten. Dit kan behoorlijk irritant zijn al dat gebijt en geknaag, met het is ook nog eens slecht voor je nagels. Maar ja, hoe kun je er voor zorgen dat je kind stopt met nagelbijten?

Nagelbijten bij kinderen

Nagelbijten is een veelvoorkomend verschijnsel bij kinderen. Vaak stoppen kinderen vanzelf met nagelbijten als ze ouder worden. Vanaf 18 jaar neemt de frequentie van dit gedrag af, maar het kan blijven bestaan ​. Het zijn vooral jongens die met nagelbijten door blijven gaan. Nagelbijten is niet goed, het kan de nagel beschadigen. Ook kan de nagel te ver worden afgescheurd, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. 
Om van het nagelbijten af te komen is het belangrijk de oorzaak van het nagelbijten te achterhalen. Veel mensen (jong en oud) bijten nagels wanneer ze angstig zijn. Bijvoorbeeld tijdens een spannende film?  Kinderen kunnen ook nagelbijten omdat zij gespannen of angstig zijn. Maar ook kinderen die verlegen zijn, bijten nagels. Bij sociale gelegenheden voelt een kind zich prettiger als hij op zijn nagels bijt.  Wordt niet direct boos of geef een kind straf.  Het kan zijn dat er een onderliggende oorzaak is voor het bijtgedrag. Het is dus veel belangrijk dat je boven water krijgt wat hem zo angstig maakt.

Nagelbijten afleren

Nagelbijten bij kinderen is een onbewuste gewoonte. Een tip die voor de één wel werkt en voor een ander niet, is om het gedrag een periode te negeren. In de hoop dat de gewoonte overwaait. Door er steeds aandacht op te vestigen, kan het nagelbijten ‘een dingetje’ worden. Heb je dit geprobeerd en werkte dit niet, dan een paar tips, welke mogelijk helpen. 

1. Nagels kort knippen 

Immers, kortgeknipte nagels valt niet veel aan (af) te bijten. Idealiter knip je de nagels elke paar dagen bij, om vervolgens de randjes glad af te vijlen. Het zijn vooral haakjes en scheurtjes die uitnodigen tot peuteren, kluiven en bijten – regelmatig insmeren met nagelcrème zou ook helpen. 

2. Leid en kind af

Als je ziet dat een kind met zijn handen in z’n mond zit. Leid hem dan af door hem te vragen iets te doen waar hij zijn vingers bij moet gebruiken, zoals knutselen, tekenen of kleien. 

3. Doe pleisters om de vingers

Wat ook goed kan werken is heel simpel er een pleisters eromheen doen. Dat kunnen saaie, bruine hansaplast-exemplaren zijn, maar ook met kleurige kinderpleisters. 

4. Nagels met een vieze smaak insmeren

Een iets minder vriendelijke manier is het lakken van nagels met een bitter smakende substantie.

5. Geen fabeltjes en niet boos worden bij nagelbijten

Beide werken namelijk alleen maar averechts. Tegen een kind zeggen dat de opgegeten nagels in hun buik zich vastzetten in organen of uitgroeien tot een nagelboom, maken een kind alleen maar bang. Beter is uit te leggen waarom nagelbijten niet goed is en waarom je er beter mee te stoppen.