Problemen met het werkgeheugen worden vaak niet opgemerkt. Het wordt veelal gezien als een gebrek aan concentratie of motivatie.
Kinderen met een zwak werkgeheugen beginnen vaak vol goede moed aan een taak, maar vergeten daarna belangrijke informatie om de taak goed af te maken. Dit in vergelijking met leeftijdsgenoten.
Kunnen focussen, ofwel de aandachtsfunctie, hangt samen met het werkgeheugen. Aandacht wordt omschreven als de toegangspoort waardoor de informatiestroom de hersenen bereikt. Als informatie niet door de poort is gegaan, is het kwijt, niet aangekomen. Het werkgeheugen is als het ware een tijdelijke opslagplaats in de hersenen. Alle informatie komt binnen in het werkgeheugen.
Een zwak werkgeheugen
Het werkgeheugen is niet bij iedereen hetzelfde. Gemiddeld kunnen we er zo’n 7 items (plus of min twee) kwijt. Vroeger dacht met dat het werkgeheugen statisch was, inmiddels is bekend dat door trainen het vergroot kan worden.
Een kind heeft vaak zijn hele schoolcarrière last van een zwak werkgeheugen. Ook heeft hij soms moeite om echt aansluiten te vinden bij leeftijdsgenootjes. Het werkgeheugen is een belangrijke factor in het bepalen van schoolsucces, belangrijker zelfs dan het IQ.
Kinderen met dyslexie, dyscalculie, TOS, of ADHD hebben een zwak verbaal werkgeheugen, maar wel een gemiddeld visueel-ruimtelijk werkgeheugen.
Wat signaleren we bij een zwak werkgeheugen?
Wat zijn signalen die kunnen duiden op een zwak werkgeheugen bij kinderen.
- Moeite met het houden van de aandacht bij een bepaald onderwerp. Bij te veel inspanning haken kinderen af.
- Het kost kinderen heel veel inspanning om twee of meer dingen tegelijk te doen.
- Kinderen die ondanks intensieve begeleiding en individuele instructie niet of nauwelijks vooruit gaan.
- Kinderen zijn in de klas niet in staat voldoende informatie te onthouden om een taak af te maken.
- Complexe opdrachten worden deels uitgevoerd. Lange zinnen worden niet onthouden.
- Problemen met rekenen, lezen en spellen. De hoogte van het IQ van een kind maakt hierbij niet uit.
Problemen met het werkgeheugen blijven vaak verborgen voor familie en zelfs leerkrachten. Kinderen worden vaak gezien als lui of ongemotiveerd. Ze horen ook vaak dat ze zich beter moeten concentreren en beter moeten opletten.
Hoe help je een kind met een zwak werkgeheugen?
Hard werken zonder aandacht voor het werkgeheugen helpt niet. Het oefenen en extra instructies maken totaal geen verschil als de capaciteiten van het werkgeheugen niet ontwikkeld en getraind worden. Verbeteringen in het leren worden bereikt wanneer het werkgeheugen een impuls word gegeven.
Kinderen hebben vooral baat bij het trainen van het werkgeheugen, bijvoorbeeld door auditieve geheugen spelletjes, breinspelletjes, sudoku of memory .
Vraag aan een kind niet wat hij allemaal gaat doen, maar wat hij als eerst gaat doen. Biedt kinderen hulp gericht op verwerken in plaats van onthouden.
Wat ook heel goed werkt is het maken van mindmaps.
En als we het dan toch over spellingproblemen hebben: Bied kinderen hulp …. is een gebiedende wijs, dus zonder t. Net als ‘vraag’ in de eerste helft van de zin :)). Bij dit soort spellingproblemen helpt woordbeeld niet. Het kan zelfs tegen je werken. Wat je dan nodig hebt, is grammaticaal inzicht.
Je kunt het werkgeheugen (misschien?) trainen. Je kunt ook proberen het te ontlasten. Zadel kinderen dus niet op met 30+ spellingregels, die allemaal door dat koppie gaan spoken! Maar zet in op de ontwikkeling van een stabiel visueel woordbeeld. Zo gebruik je de sterke visuele kant in plaats van dat mogelijk beperkte werkgeheugen. Wij zien dat het ontbreken van woordbeeld een heel belangrijke factor is bij spellingproblemen, OOK bij kinderen die visueel sterk zijn. Ze worden namelijk niet op de route in het brein gewezen, want alle spelling wordt aangeboden via de auditieve route + onnavolgbare spellingregels. Daarmee doe je deze kinderen echt tekort!
Eigenlijk twijfel ik deze reactie te plaatsen maar ik doe het toch. Hoop dat de schrijver zo weet dat het stuk in belangstelling is gelezen.
“Altijd mensen die de betekenis missen door een klein dingetje wat niet helemaal is hoe het hoort
Met uitroeptekens
Drie wel.
Doe je dat ook bij de kinderen die iets fout doen?”
Voor je schrijft even nagaan of het helpend is kan voor de schrijver veel verschil maken.
De boodschap is prima. Een foutje in spelling. Even een PB doet hierin wonderen.
Vroeger dacht met =.>….men typfoutje.
Is bekenT???? 😖
Je meent het….slimmerik!
Bekend met een d!!!!!!!!!