Eindelijk is de zon er weer! Lekker naar buiten en spelen. De zon is heerlijk maar helaas ook schadelijk. Als een kind wordt blootgesteld aan de zon, smeren we ze allemaal van top tot teen in met zonnebrand. Maar wist je dat ook ogen worden blootgesteld aan deze schadelijke stralen? Een zonnebril is daarom een must have!

De kwetsbaarheid van kinderogen

Kinderen zijn volop in de groei. Dat geldt ook voor hun ogen. In vergelijking met de ogen van een volwassene, is de pupil van een kind groter waardoor er meer schadelijk UV-licht in valt. En de ooglens van een kind is voorzien van minder beschermend pigment. 

Wordt een kind regelmatig blootgesteld aan veel zonlicht? Dan kan het permanente schade opleveren. Dit is niet meteen merkbaar, maar vaak pas op latere leeftijd. De schade maakt het verschil tussen goed of slecht zicht.
Het is dus belangrijk om de ogen van een kind te beschermen. Dit kan met een pet of klep maar via water of zand wordt het licht alsnog gereflecteerd.
Een goede zonnebril biedt de juiste bescherming.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderzonnebril?

Voordat je een zonnebril voor je kind koopt, wil je natuurlijk wel zeker weten of je echt een goede kinderzonnebril aanschaft. Maar wat is nou een goede kinderzonnebril? Aan welke eisen moet deze voldoen? 

Een goede kinderzonnebril is voorzien van:

  • de aanduidingen ‘100% UV’ of ‘UV400’;
    Zonnebrillen die 100% UV-bescherming geven, hebben meestal een sticker met 100% UV of UV-400 erop of deze termen worden genoemd in de beschrijving van het product. De norm UV400 houdt in dat er meer dan 99,5% van de straling tussen 280 en 400 mm (UVA- en UVB-stralen) wordt geblokkeerd door de zonnebril.
  • een CE-markering, die de kleurintensiteit
    Op iedere kinderzonnebril hoort een CE-markering te staan, gevolgd door een cijfer van 0 tot en met 4. Dit cijfer zegt iets over de mate van kleurintensiteit van de glazen, ofwel hoeveel licht hij absorbeert
    • Categorie 0: geschikt voor bewolkt weer 0-20% van het licht wordt geabsorbeerd;
    • Categorie 1: geschikt voor gesluierde hemel met getemperd zonlicht – 20-56% van het licht wordt geabsorbeerd;
    • Categorie 2: geschikt voor matig zonlicht 57-81% van het licht wordt geabsorbeerd;
    • Categorie 3: geschikt voor helder en zonnig weer met fel zonlicht 81-91% van het licht wordt geabsorbeerd;
    • Categorie 4: geschikt voor bescherming tegen uitzonderlijk fel licht tijdens winter- of watersport – 91-97% van het licht wordt geabsorbeerd.

      Het is aan te raden om een zonnebril te nemen die minimaal 75% van het licht absorbeert,  categorie 3. Zo wordt een kind minimaal verblind door de zon. 
  • en polariserende glazen, die schitteringen filteren.
    De schittering van reflecterend zonlicht kan erg hinderlijk zijn voor kinderen. De schittering zorgt ervoor dat het zicht in diepte afneemt en dat de algehele waarneming vervormt. Ook kunnen extreme schitteringen leiden tot een tijdelijke verblinding. 

Zorg ervoor dat de kinderzonnebril goed is afgesteld door een opticien. Als de zonnebril niet lekker zit of steeds afzakt betekent dit dat de zonnebril niet goed is afgesteld. Niet alleen draagt een kind de zonnebril met minder plezier, ook bestaat er de kans dat UV-straling alsnog in het oog valt.