Tot actie komen, is het effect van motivatie.  Maar motivatie is ook het effect van het nemen van actie

Ketting van inspiratie, motivatie en actie

Kinderen nemen veelal pas actie als ze gemotiveerd zijn. En gemotiveerd wordt je door inspiratie. Dit kan negatieve of positieve inspiratie zijn. Bijvoorbeeld, pas aan de slag gaan met een project als je bang bent voor de consequenties. Of fanatiek gaan wielrennen, geïnspireerd door de Tour de France.

Wanneer een kind niet genoeg positieve of negatieve inspiratie voelt, is het niet gemotiveerd om actie te ondernemen. Met als gevolg dat iemand zijn doel niet haalt. Dit werkt bij kinderen met ADHD sterker dan bij andere kinderen.

De oorzaak van het niet halen van doelen

Het is bijzonder dat het kinderen met ADHD minder goed lukt om doelen te halen, ook als het gaat om doelen die belangrijk voor ze zijn. Dit komt omdat ze niet geïnspireerd worden door negatieve emoties.
Meer dan bij kinderen zonder AHDH brein laat een kind zich leiden door belemmerende gedachten om iets niet te gaan doen. Uit angst om te falen ondernemen ze geen actie.

Hoe dan wel, een kind met ADHD motiveren?

Het goede nieuws is dat deze cyclus van inspiratie, motivatie en actie niet driedelig is, maar eindeloos doorgaat. Je kunt een kind helpen dit patroon te doorbreken. Bijvoorbeeld door een kleine stap te zetten in iets wat een kind graag wil. Door het behalen van een klein succes ontstaat er positieve emoties en inspiratie zodat een kind zijn motivatie vindt om in de toekomst ook weer actie te ondernemen. Dit is een succesvolle manier om de mindset van een kind te resetten.

Door iets te doen raakt een kind veelal gemotiveerd! Door iets te doen, raak je namelijk geïnspireerd. Wil een kind echt niet, spreek dan een tijd af waarop een kind met iets bezig moet zijn. Is de tijd voorbij, dan is het klaar en mag een kind stoppen. Een kind zal echter wel het resultaat zien en hierdoor mogelijk geïnspireerd raken.

Intrinsieke motivatie is belangrijk omdat het kind zelf verantwoordelijkheid neemt, een groei mindset

bron: adhd-praktijk.nl