Hooggevoelige kinderen verschillen in de mate van gevoeligheid en wilskracht. Een wilskrachtig kind wordt ook wel strong-willed genoemd. In de literatuur worden deze kinderen vaak aangeduid als high sensation seekers (HSS) of sensatiezoekers.

Onderzoek toont aan dat 30% van de hooggevoelige mensen ook een sterke wilskracht heeft en sensatiezoekers zijn. De overige 70% van de hooggevoelige mensen zijn rustzoekers.

Hoe is het mogelijk dat een kind dat gevoelig is voor prikkels, toch actief prikkels opzoekt? Aan de ene kant kan een kind gevoelig zijn voor labels in zijn kleding en schrikken van strenge woorden van de juf. Aan de andere kant kan hetzelfde kind voortdurend nieuwe ervaringen willen opdoen en luidruchtig zijn om zijn zin te krijgen.

Hoe kan dit?

Om deze tegenstrijdigheid te begrijpen moeten we naar de persoonlijke eigenschappen van een kind kijken. Het probleem van een sensatie zoeker is dat hij vaak overprikkeld is, maar ook snel op dingen uitgekeken. Hij kan bruisen van de ideeën en een vol hoofd krijgen. Hij heeft regelmatig behoefte aan uitdaging en prikkels, want anders vindt hij het maar saai. Ook heeft hij behoefte aan rust en soms aan afzondering. Dit kan soms verwarrend voor hemzelf of anderen zijn.

Wanneer iemand strong willed is, heeft hij een sterk ‘innerlijk kompas’. Hij weet wat hij wel en niet wilt en wat hij moreel en ethisch goed vindt. Hij heeft een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel. Mensen die strong willed zijn doen daarom niet zomaar wat een ander zegt. Ze moeten er écht van overtuigd zijn. Veranderingen juichen ze ook niet toe, tenzij ze het zelf willen.

Als iemand extravert is, krijgt hij energie van contact met anderen. Introverte mensen laden zich juist op als ze alleen zijn. Extraverte mensen staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Als iemand ook hoogsensitief is, komen alle prikkels uit die sociale contacten wel harder binnen. Daardoor raakt iemand makkelijk overprikkeld.

Opvoeding van strong willed kind

Het opvoeden van hoogsensitieve kinderen met een sterke, vraagt soms veel van ouders. Vooral het dwingende karakter, de woedeaanvallen en de aandacht die het kind vraagt kosten veel energie. Extraverte kinderen lijken altijd wat te willen (van ouders). Ze zijn veelal zeer aanwezig en kunnen snel boos worden.

Extraverte hoogsensitieve kinderen hebben minder problemen in het afspreken met vriendjes. Hun zelfvertrouwen is vaak wat groter. Ze kunnen genieten van nieuwe dingen en gaan graag uitdagingen aan.

Lees meer over hooggevoeligheid en sensatie zoekers