Mensen met dyslexie verwerken informatie in hun hersenen anders dan mensen zonder dyslexie. Dyslectici denken anders. Er worden andere hersengebieden gebruikt.
Goede lezers
Via functionele MRI-scans is aangetoond dat mensen meestal voor het lezen en schrijven drie gebieden in het linkerdeel van de hersenen gebruiken.
Deze gebieden staan in directe verbinding met elkaar en zijn elk voor een deel van de taalverwerking verantwoordelijk.
In het Centrum van Broca, vindt o.a. de analyse van woorden plaats, maar ook de articulatie en het spreken. Achterin, in het Centrum van Wernicke en het Woordvormgebied, komt alle informatie samen. Hier wordt onder andere opgeslagen hoe een woord eruitziet, hoe het klinkt en wat het betekent. Deze gebieden worden bij lezen en informatie verwerken geactiveerd.
Dyslectici die lezen
Voor dyslectici geldt dit niet. Wetenschapper Shaywitz toonde aan dat de verbindingen tussen deze 3 gebieden in de linkerhersenhelft bij dyslectici niet werken. Zelfs niet bij dyslectische kinderen van vier jaar. Alleen het Centrum van Broca, waar de woordanalyse en spraak is gelokaliseerd, wordt geactiveerd. Het Centrum van Wernicke en het woordvormgebied vertonen geen enkele activiteit. Bij dyslectici ontstaat een alternatieve route in de hersenen voor het opslaan en terugvinden van de betekenis van woorden die vooral via de rechterhersenhelft loopt. De oorzaak hiervan is dat de rechterhersenhelft van dyslectici in het denken, in het verwerken van informatie, dominant is.
Dat betekent dat dyslectici anders denken. Ze hebben een sterke voorkeur voor het denken via de rechterhersenhelft. Een voorkeur die zo sterk is, dat taal moeilijk wordt geautomatiseerd naar de linkerhersenhelft.
Dat is niet de enige oorzaak van dyslexie. Iemand die dyslectisch is, heeft een natuurlijke zwakte voor het verwerken van taal. Net zoals andere mensen moeilijk kunnen tekenen of rekenen. Alleen valt dat vaak minder op in onze talige maatschappij.
Wat doen de beide hersenhelften?
Van de rechterhersenhelft is bekend dat deze verantwoordelijk is voor o.a. onze verbeelding, de intuïtie, het onderbewustzijn en onze creativiteit. Maar ook het leggen van verbanden en meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Het snel kunnen scannen en verwerken van informatie en van het omgaan met nieuwe situaties. Dat zijn hele andere eigenschappen dan die eigenschappen waarvoor de linkerhersenhelft verantwoordelijk is. Namelijk het logisch redeneren, het analyseren van situaties, systematiek aanbrengen. Het stap voor stap iets aanpakken en het aanbrengen van routine in dagelijkse vaardigheden.
De linkerhersenhelft is ook verantwoordelijk voor de taal. Wanneer iemand voor één van beide hersenhelften dominant is in het denken, bepalen deze functies de manier van informatie verwerken. Dominantie van de linkerhersenhelft in het denken, noemen wij lijn denken. Dominantie van de rechterhersenhelft in het denken, noemen wij conceptueel denken. Niet alle conceptueel denkers zijn dyslectisch, andersom geldt dat wel. Alle dyslectici zijn conceptueel denkers, wat overigens niet betekent dat ze helemaal niet logisch kunnen denken.
Gevolgen voor het dyslectische denken
Een niet-dyslecticus heeft dus direct toegang tot de vorm, betekenis en uitspraak van woorden. De dyslecticus heeft dat niet en moet daar via zijn rechterhersenhelft achter komen, dus via het maken van beelden. Het leggen van verbanden, structuren en het zien van allerlei associaties. Dit toont ook de voorliefde van dyslectici voor het uitgebreid redeneren, het denken in beelden. Maar ook het leggen van verbanden, het probleemoplossende en kritische denken. Omdat er in korte tijd zoveel (bijkomende) informatie wordt verwerkt, hebben dyslectici in het algemeen vaak moeite om in een paar zinnen te vertellen wat zij bijvoorbeeld hebben gelezen.
Vermoed je dat je kind dyslectisch is? vraag dan een dyslexietest aan.
Bewaar dit bericht op pinterest.
bron: www.werkendyslexie.nl
Iedereen ziet het als un probleem
Ik den er trots op ondanks je nu vast al veelen spelingsfauten hept gevonden als storings monteur
Den ik erg goed in het bredeneeren en uit denken van complexse storingen wadoor je gericht kund handelen waar me colegas het overzicht verliezen ga ik door volgesmij hep ik dat tedanken aan dislexi en ik den zeer kreatief ik hep voor elk probleem wel un oplossing dan den je snel un,erg gewadeerde kolega
Kort om ik den er trots op
Ondanks het soms tog wel lasteg is met alles ik gedruik intowoord softwere op me telefoon dat helpt me erg
Duidelijke uitleg.
Ik herken het ik zie ook alles in beelden en ben al mijn hele leven slecht in taal ook vreemde talen heb ik moeite mee.
Herkenning! Fijn deze uitleg!
(H)erkening!!
Dyslectici zouden meer erkenning moeten krijgen dat het talige aspect in het leven zoveel extra moete kost. Wat ze helaas zelf niet in de gaten hebben.
Monique