Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt er namelijk voor dat we ons tevreden en beloond voelen. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Wat gebeurt erbij een dopamine tekort?

Wat is dopamine?

Dopamine is een chemische stof die in de hersenen vrijkomt en je een goed gevoel geeft. Het hebben van de juiste hoeveelheid dopamine is belangrijk voor zowel je lichaam als je hersenen. De stof helpt zenuwcellen om berichten naar elkaar te sturen.

Wat doet dopamine?

Dopamine zorgt ervoor dat je plezier, voldoening en motivatie voelt. Op het moment dat er in de hersenen een bepaalde hoeveelheid dopamine wordt aangemaakt, krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot, de beloning na een bepaalde lichamelijke inspanning of na het nemen van bepaalde voeding.

Dopamine speelt ook een rol bij het beheersen van geheugen, stemming, slaap, leren, concentratie en lichaamsbewegingen.

Wat gebeurt er als je te weinig dopamine hebt?

Als je een laag dopaminegehalte hebt, kun je minder gemotiveerd en enthousiast zijn over dingen. De centrale taak van dopamine is het doorgeven van informatie uit de hersenen. Wanneer het dopaminegehalte te laag is, zullen bepaalde prikkels onbeantwoord blijven. Dit kan zich onder andere uiten in afnemende concentratie, lusteloosheid en een gebrek aan motivatie. Andere gevolgen van een dopamine tekort kunnen vermoeidheid en geheugenverlies zijn.

Hoe zorg je voor voldoende dopamine?

Gezond eten

Eiwitten zijn heel erg belangrijk voor je lichaam, en speciaal voor de aanmaak van dopamine.
Zorg er daarom voor dat een kind voldoende eiwitten binnen krijgt. Een minder verzadigd vet maar wel goede vetzuren uit vis.
Van fruit zijn bananen, appels en aardbeien een goede keuze, deze bevatten belangrijkste stoffen voor de productie van dopamine.

Voldoende beweging

Lichamelijke inspanning zorgt voor een verhoging van het dopamine niveau, waardoor je je gelukkiger voelt. De dopamine-afgifte is het hoogst is na 20 minuten training, waarna de curve weer daalt.

Voldoende zonlicht

Periodes met weinig blootstelling aan zonlicht kunnen leiden tot een verminderd niveau van dopamine. Blootstelling aan zonlicht kan deze niveaus verhogen.

Voldoende slaap

Dopamine zorgt voor alertheid. Vooral wanneer we wakker worden in de ochtend worden er grote hoeveelheden dopamine aangemaakt. Het dopamine niveau daalt in de avond, wanneer we gaan slapen. Bij een verstoord slaapritme kan het natuurlijke ritme verstoord raken.
Een regelmatig slaappatroon is dus erg belangrijk. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig op verschillende leeftijden

Luister naar muziek

Luisteren naar muziek kan een leuke manier zijn om de afgifte van dopamine in je hersenen te stimuleren. Het blijkt dat het luisteren naar muziek de activiteit verhoogt in de belonings- en pleziergebieden van de hersenen, die rijk zijn aan dopaminereceptoren