Voorzichtig hoor, kijk uit, pas op, denk erom! ….  allemaal goedbedoelde waarschuwingen voor………ja voor wat? Gevaar?  Echt gevaar? Of dénk je dat alleen maar?  En valt het allemaal toch wel mee? Wat is gevaar eigenlijk?

Van nature kent een kind geen gevaar……tot men het kind hier op wijst, vaak genoeg dan leert het wel wat gevaar is en als het maar vaak genoeg wordt benadrukt zal er zelfs ook een angst kunnen ontstaan en krijg je een kind die overal bang voor is……  Een kind wat angstig over straat loopt en denkt oei een scheve stoeptegel, straks struikel ik erover en rol ik op de weg en rijdt er een bus over mij heen

Willen we dit soort kinderen met deze angststoornissen of gaan we ze helpen beter om te gaan met mogelijke gevaren?

Op de peuterspeelzaal moet alles volgens regels en wetgevingen van de GGD.  Zoveel mogelijk zónder gevaar.  Als kinderen dan toch vallen dan graag op zachte noppen tegels of kunstgras wat zachter is en de mogelijke klap of kapotte knie beperkt tot een lichte schrikreactie en waar een kroel van de juf de schrik verzacht en dus geen halve EHBO/doos aan te pas hoeft te komen……hhmm ik snap het wel, lekker goedkoop zo deze manier van groot brengen

Op vakantie

In Frankrijk op de camping was een hele gave skelterbaan voor de kinderen gemaakt met verschillende routes, makkelijk en moeilijk, waar ze heerlijk kunnen ravotten. De baan was echt voor jong en oud.  Iedereen racet hier dagelijks luidkeels zijn of haar rondje. Als er op een avond een jongen door zijn vader wordt opgehaald vraagt de jongen of hij nog 1 rondje mag. Vader vindt het goed en wil eigenlijk wel meedoen. Hij pakt een step en rolt voorzichtig over een pad wat soepel gaat. Dan staat hij ineens met de step op een steile helling en kijkt angstig naar beneden, hij twijfelt……Ik durf niet, hoor ik hem zeggen. Dan vraagt hij zijn zoon of hij deze helling wel eens neemt. Oh ja zegt zoon stoer, zo vaak…….kijk zo doe je dat. Hij scheurt naar beneden en onderaan roept hij richting vader is helemaal niet moeilijk hoor, gewoon doen! Vader kijkt naar zoon en denkt er het zijne van, wil zich niet laten kennen en zet zich schrap bij de rand……maar haakt toch weer af met knikkende knieën. Dan galmt er opeens een stem kom je nou nog? En voor hij het zelf doorheeft is vader met step naar beneden gereden richting zoon die hem trots opwacht niks aan toch??!! zegt ie en klopt zijn vader op zijn schouder. Ze scheuren nog drie rondjes rond het moeilijke parcours en gaan daarna voldaan tandenpoetsen.

De volgende dag zit er een andere vader op een tweepersoons skelter samen met zijn zoontje, een peuter van 2. Met de grootste lol scheuren ze over de baan tot moeder komt zeg, ga je nu niet te hard? Moet dat zo hard? Kijk je wel uit? Dat ziet er best eng uit hoor, hou je je wel goed vast? Vader en zoon negeren moeder volledig en gaan onvermoeid door met hun rondjes. ´s Avonds gaat deze moeder zelf met een andere oudere zoon over de baan en nu staat deze zoon dus met angst bovenaan de helling zijn moeder gade te slaan. Hij zet beide handen aan zijn mond en schreeuwt MAM, doe je wel voorzichtig?! Uitkijken hoor!………van wie zou hij dat toch hebben??

Als iedereen angst nu eens achterwege zou kunnen laten en we elkaar hier iets minder vaak op zouden wijzen, dan kunnen we zien en ervaren dat er weinig redenen zijn voor paniek en dat we veel meer in staat zijn in dingen te doen!!!!

Ga ervoor!!!! Laat je niet afremmen xxx