De Nationale Voorleesdagen 2021 starten dit jaar op woensdag 20 januari. Traditiegetrouw leest prinses Laurentien voor, dit keer doet zij dat in het tv-programma ‘Zin in Zappelin’ op woensdagochtend. Dat is het startsein van de achttiende -door de lockdown bijzondere- editie van De Nationale Voorleesdagen die nog tot en met zaterdag 30 januari duren.

De Prinses leest voor aan 25 kinderen die via een live-verbinding in de studio aanwezig zijn. Ze worden voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het! gemaakt door Loes Riphagen. Voorlezen is nu belangrijker dan ooit. Voorlezen is een fijn moment om de tijd thuis samen door te brengen en het versterkt ook nog eens de band tussen ouder en kind. Vanuit De Nationale Voorleesdagen gaat naar iedereen de oproep uit om dit jaar thuis voor te lezen. Ook is het leuk om naar de aflevering Zin in Zappelin te kijken op woensdagochtend. De uitzending start om 7.05 uur en wordt herhaalt om 12.00 beide op NPO 3.

Als je gaat voorlezen, welk prentenboek kies je dan?  Uit alle mooie prentenboeken die er zijn heeft een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie gemaakt, de Prentenboek Top 10 van 2021. 

De (online) Voorleesontbijten tijdens Nationale Voorleesdagen 2021

Ieder jaar lezen bekende en onbekende Nederlanders, lokale en nationale helden voor tijdens De Nationale Voorleesdagen. Normaal doen ze dit op basisscholen en in bibliotheken. Dit jaar gaat dit anders en vindt dit online plaats. Onder andere Jim Bakkum, Frits Barend, Willie Wartaal, Lucy Woesthoff, Burgemeester Aboutaleb en Minister Arie Slob zetten zich online in tijdens deze editie van De Nationale Voorleesdagen. Ze willen hiermee onderstrepen hoe belangrijk voorlezen is.

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van de Stichting Lezen en bestaan al sinds 2004. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen die nog niet zelf kunnen lezen of net beginnen met lezen. In de campagne wordt benadrukt wat de voordelen van het (voor)lezen zijn. Zoals het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Kijk voor de activiteiten van de voorleesdagen op de website

Haal meer uit voorlezen door interactief voor te lezen