Onderzoek toont aan dat synthetische voedselkleuring invloed heeft op het gedrag van kinderen. In brits onderzoek kregen kinderen de ene week frisdrank en snoep met kleurstoffen en conserveringsmiddel en de andere week ‘nep’ snoep en frisdrank zonder toevoegingen. Er bleken duidelijke verschillen te zijn. De kinderen waren drukker en hadden minder concentratie. Kleurstoffen en gedrag wat hebben ze met elkaar te maken?
Resultaten laten zien dat de effecten niet alleen bestaan bij kinderen met adhd, maar bij iedereen. De onderzoekers zeggen dat kleurstoffen en conserveringsmiddelen samen leerproblemen kunnen veroorzaken.
Effecten van kleurstoffen
Prikkelbaarheid. Extreme hyperactiviteit. Explosieve woede. Angst of zelfs moedeloosheid. Als je een piek in ongewenste emoties en gedragingen opmerkt nadat een kind een beker frisdrank op heeft of een handvol M & M’s heeft gegeten ben je niet de enige.
Met toenemende mate merken ouders een verband op tussen het gedrag van hun kinderen en hun consumptie van voedsel dat synthetische kleurstoffen bevat. De afgelopen jaren hebben meer dan 2.000 ouders hun zorgen gemeld bij het Centre for Science in the Public Interest (CSPI) , een belangenbehartigingsgroep voor consumenten.
Veel wetenschappers roepen op om kleurstoffen volledig te verbieden of om een waarschuwingsetiket te vragen over hun effecten op hyperactiviteit om het bewustzijn te vergroten.
Er is voldoende bewijs dat kleurstoffen voor levensmiddelen het gedrag beïnvloeden bij sommige gevoelige kinderen met ADHD en andere kinderen zonder dit label.
Kleurstoffen voor levensmiddelen voegen geen voedingswaarde toe en dragen op geen enkele manier bij aan de smaak van voedsel. Ze worden verwerkt in voedingsmiddelen die voornamelijk aan kinderen worden verkocht – granen, yoghurt en snacks – om ze aantrekkelijker te maken.
Hoe herken je kleurstoffen?
Kleurstoffen in voeding zijn in principe altijd ongevaarlijk, anders zijn ze verboden. De toegestane kleurstoffen hebben allemaal een E-nummer. Dit betekent dat ze zeer goed zijn onderzocht en getest. Kinderen kunnen last hebben van kleurstoffen die chemisch gemaakt zijn. Het gaat dan bijna altijd om zogeheten azo-kleurstoffen. Stoffen die niet in de natuur voorkomen
Het gaat om de E-nummers 102, 107, 110, 122, 123, 124, 129, 151, 154, 155 en 180. Die chemische stoffen hebben soms prachtige namen, zoals zonnegeel, amaranth of briljantzwart. Als een van deze stoffen in een voedingsmiddel zit, moet dat op de verpakking staan.
Kleurstoffen verwijderen uit je eetpatroon
Wil je minder kleurstoffen eten, blijf dan uit de buurt van de meeste verwerkte en verpakte voedingsmiddelen. Het gaat hierbij om dranken zoals frisdrank en sappen. Eet hele voedingsmiddelen aan de rand van de supermarkt. Zoals eieren, melk, kwark, vlees en gevogelte, noten en zaden, vers fruit, groenten en peulvruchten.
Wees ook voorzichtig zijn bij het kopen van ogenschijnlijk ‘gezonde’ voedingsmiddelen, waarvan sommige synthetische kleurstoffen bevatten. Denk aan augurken, gearomatiseerde havermout, slasaus, pindakaas en magnetronpopcorn. Synthetische kleurstoffen zijn ook te vinden in tandpasta, medicijnen en cosmetica. Lees de productlabels aandachtig als je eten uit een verpakking koopt.
Kies voor voeding die meer balans geeft en de concentratie van kinderen vergroot
bron: www.additudemag.com en gezondheidsnet