Een stoplicht (eigenlijk verkeerslicht) iedereen kent het wel. Bij rood stop je, bij oranje twijfel je en bij groen mag je lopen, fietsen of rijden. De stoplicht methode kan helpen om op een relatief simpele manier richting kinderen aan te geven hoe ze zich zouden moeten gedragen of om aan te geven wat je vindt van hun gedrag  (of zij van jou als ouder)

Twee manieren om de stoplichtmethode te gebruiken

De stoplicht methode kun je gebruiken om je kind te helpen in zijn ontwikkeling. Voor kinderen die zich (te) vaak impulsief en ongeremd gedragen kan dit goed zijn. Of om ongewenst gedrag bespreekbaar en inzichtelijk te maken

1. Stop, denk doen.

Rood = Stoppen
Oranje = Denken
Groen = Doen

Veel kinderen denken niet na voordat ze iets doen. Niks mis mee, zolang het kind of zijn omgeving er geen last van heeft. Wanneer het kind of de omgeving er wel last van heeft is het handig om Stop, Denk, Doen te introduceren. Stop met dat wat je wil doen of doet, wordt rustig en denk na over wat je ook kan doe, hoe je ook kan reageren, bedenk een plan en ga het dan pas doen, het plan uitvoeren. De bedoeling is dat een kind leert zijn impuls te stoppen of probeert uit te stellen en eerst na te denken over de impuls reactie. Om vervolgens wel of niet tot actie over te gaan. De gedachte erachter is dat veelal ongewenst gedrag en vooral de consequenties van datzelfde gedrag worden beperkt. 

Stoplichtmethode

2. Gedrag veranderen met de stoplicht methode

Rood = negatief gedrag, wat je liever niet wil zien als ouder
Oranje = gaat al naar negatief gedrag toe
Groen = positief gedrag, zoals je het graag wil zien als ouder

Bovenstaande manieren waarop je het stoplicht kan gebruiken klinken heel logisch, maar gebruik het maar eens in het dagelijks leven, dat is lastig. Om hiermee aan de slag te gaan is het goed en leuk om samen een stoplicht te knutselen. Dat mag van alles zijn als de 3 kleuren er maar in zitten. Hang deze ergens op in huis waar iedereen hem kan zien. Wanneer groen, oranje of rood gedrag zich voor doet benoem je dit naar elkaar. Dit geldt zowel voor ouder als kind. Dit levert mooie inzichten op bij zowel ouders als kinderen, grappige momenten met het gezin én opeens zie je dat het best wel vaak goed gaat, doordat je het groene gedrag gaat benoemen en je daar als gezin bewuster van wordt.

Lees meer over Hoe druk gedrag kan ontstaan