Is het je ooit opgevallen dat veel van de buitengewone artiesten, musici, schrijvers, wetenschappers, leiders en uitvinders uit de geschiedenis, ook uniek anders waren? Het ‘anders denken’ slaat op het feit dat dyslectici informatie op een eigen manier verwerken. Ze denken out-of-the-box en creatief. Maar wat is dat en wat kun je daar allemaal mee? In de Week van de dyslexie krijg je hier meer inzicht in.
Week van de dyslexie
Tijdens de INTERNATIONAL DYSLEXIA WEEK organiseren de HOI Foundation en Dyslexie Font van 1 – 8 oktober de Week van Dyslexie. Een week met verschillende online evenementen. Negen (internationale) sprekers, waaronder gerenommeerde wetenschappers en inspirerende ervaringsdeskundigen zullen hun kennis delen over dyslexie. Met onderwerpen als: Dyslexie en zelfvertrouwen, kansengelijkheid, toetsing, de kansen kant van dyslexie en neurodiversiteit.
Naast de online sessies die je nog het hele jaar kan bekijken, zullen er twee gratis online evenementen plaatsvinden voor ouders, dyslectici, leerkrachten, werkgevers, experts en iedereen die geïnteresseerd is in dyslexie. Dit is in samenwerking met verschillende partners zoals Oudervereniging Balans, Impuls&Woortblind, en LBRT (Landelijke Beroepsorganisatie Remedial Teachers).
Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar zal een live programma in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok) plaatsvinden. Een unieke, positieve dag waarin ze samen kunnen ontdekken en laten zien waar ze juist goed in zijn om zo hun zelfvertrouwen te versterken en hun motivatie een boost te geven. Ouders kunnen hun ervaringen delen en al vragen stellen aan de experts die te vinden zijn bij de Oudersdesk.
Waarom de week van de dyslexie
Dyslexie wordt vooral nog gezien
als een beperking. Een eenzijdige visie met enorme
impact op het zelfvertrouwen van jonge en volwassen dyslectici. Moderne wetenschappelijke onderzoeken en de ervaringen van vele dyslectici laten zien dat er een andere kant is aan deze neurologische medaille. Het is de hoogste tijd om meer aandacht te besteden aan het brede beeld van dyslexie. Om ervoor te zorgen dat alle dyslectici (en hun omgeving) meer kennis krijgen over die andere kant van de medaille en dat dyslectici vol zelfvertrouwen hun volledige potentieel kunnen bereiken.
Wat is er zoals te doen tijdens de week van de dyslexie
Er worden in deze week ontzettend veel inspirerende sessies georganiseerd. Kijk voor het volledige programma op weekvandedyslexie.nl. We lichten er hier alvast twee voor je uit.
Samen voor empowerment
Dit is een gratis programma op maandag 4 oktober om 17 uur, voor iedereen die meer wil weten over het brede beeld van dyslexie. De avond wordt afgetrapt door de fantastische Jonathan Mooney, auteur van het boek, Normal Sucks. Daarna volgt een panel met experts vanuit de drie organisaties. Zij zullen zich buigen over een aantal stellingen die veel spelen bij dyslectici. De online bezoekers kunnen aan de hand van de stellingen reageren en hun ervaringen delen . Mis het niet!
Ik zet de POWER knop van mijn leerling aan!
Op dinsdagmiddag 5 oktober zullen LBRT en de HOI Foundation een uniek programma maken voor leerkrachten uit het PO over de begeleiding op ondersteuningsniveau 1 en 2 voor kinderen met (een vermoeden van) dyslexie.
Met behulp van ervaringen uit de onderwijspraktijk willen zij vooral veel praktische tips en trucs aanreiken. Daarbij staat de volgende vraag centraal:
‘Wat kan ik (nog meer) doen voor mijn leerling, om het vol zelfvertrouwen en motivatie de beste lezer en schrijver die erin zit te laten worden?’
Een must-see voor alle leerkrachten van groep 3 t/m groep 8!
Wil je kaarten winnen voor de gehele week en een jaarlang alles kunnen terugkijken!! laat dan hieronder of op facebook een reactie achter waarom jij graag deelneemt. Wij mogen drie gratis toegangstickets weggeven. Reageer voor 30 september om kans te maken op de kaarten.
Artikelen die andere ook interessant vonden