7 december 2017, Kamer van Koophandel, vol spanning zit ik te wachten tot mijn naam omgeroepen wordt. Een vrouw gaat mij voor en we nemen plaats aan een bureau. Ik haal even diep adem en alles wordt in gang gezet en ondertekend. Een maal buiten met het document juichend in mijn tas, laat ik het gevoel van vrijheid over mij heen komen. De eerste belangrijke stap naar kiezen voor mijzelf is gezet!

Voelsprieten

Het dagelijks leven met mijn drie bijzondere kinderen is roerig en vergt behoorlijk wat geduld en uithoudingsvermogen. Na 15 jaar meegroeien in de kijk op de wereld zoals mijn kinderen die ervaren, heb ik zeer geavanceerde voelsprieten ontwikkeld. Wanneer mijn oudste zoon uit school is, zie en voel ik wanneer hij te veel prikkels heeft gehad die hij moet verwerken op zijn manier, mopperend, vloekend en etend! Ik luister, laat weten dat ik zijn gevoel begrijp en geef hem de ruimte om het op zijn manier te uiten. Zodra mijn middelste zoon zich gaat verstoppen achter zijn computerscherm, weet ik dat hij niet lekker in zijn vel zit en veel knuffels van mij nodig heeft. Wanneer iets van zijn bezittingen stuk gaat of een beschadiging aan zijn eigen lijf krijgt, raakt hij totaal overstuur. Dat mag er zijn, evenals zijn gevoel dat het einde van zijn wereld daar is.
Dochterlief is erg verbaal ingesteld, zij begrijpt de wereld om haar heen beter door samen woorden te geven aan alles wat gebeurt. Het contact tussen ons houden gedurende de dag, geeft haar het gevoel van veiligheid. Zo vertel ik wanneer ik mijzelf verplaats naar een andere ruimte in huis, zodat zij weet waar ik ben. Doe ik dit niet, klinkt er een paniekerig MAMA!

Zoektocht

Zonder dat ik het door had, werd het moeder-zijn alles overheersend en de ruimte voor “Chantal” volledig opgeslokt. Mijn hele zijn draaide om mijn kinderen, net als mijn agenda. Ik kreeg er steeds meer moeite mee dat dit gebeurde. Het besef dat ik dit zelf tot stand bracht was er niet direct, maar door te praten met anderen, kwam dit bikkel hard mijn hoofd binnen.

De zoektocht naar mijzelf, naar wat ik zou willen, bracht enthousiasme, energie en een gevoel van euforie! Mijn droom werd een plan en uiteindelijk de werkelijkheid. Doordat ik al mijn werkzaamheden vanuit huis doe, afspraken plan onder schooltijd, ben ik er op de juiste momenten  voor mijn kinderen, die momenten dat zij mij nodig hebben. Nu, een aantal maanden later, merk ik dat de combinatie “Chantal” en “mama” de perfecte match is!