De emotionele intensiteit en de overweldigende energie van hoogbegaafde kinderen is groot. Ze hebben een speciale manier waarop zij de wereld beschouwen, kwalitatief, kwantitatief of allebei tegelijk. Ook verwerken ze ervaringen anders. Dit maakt hoogbegaafde kinderen vaak intenser, sensitiever. Ze schieten makkelijk in extreme gemoedstoestanden van heel erg gelukkig tot vol wanhoop. Deze kenmerken van hoogbegaafdheid zijn vaak minder bekend bij mensen.
Kenmerken van hoogbegaafdheid
Het gedrag van hoogbegaafde kinderen wijkt vaak af van “de norm”, dit kan ook op veel onbegrip rekenen. Hun opwinding wordt gezien als excessief, hun niet stil kunnen zitten van opwinding wordt gezien als ADHD gedrag. Het eeuwig doorvragen wordt gezien als zeuren of als ondermijnen van de autoriteit. Hun verbeeldingskracht wordt gezien als gebrek aan realiteitszin. De passie wordt gezien als obsessief gedrag of syndroom van Asperger. De sterke emoties worden gezien als kinderachtig. En hun creatieve eigenzinnigheid wordt gezien als tegendraads. Hoogbegaafden maken veelal een ontwikkeling door die sterk afwijkt van de ‘normale’ ontwikkeling van kinderen.
Bijna elk hoogbegaafd kind is op één of meerdere vlakken zeer prikkelgevoelig. Deze gevoeligheid is een van de kenmerken van hoogbegaafdheid die niet altijd even bekend zijn. Hoe gevoeliger een kind is hoe meer problemen er ontstaan in de omgeving. Ze sluiten op onbegrip en kunnen moeilijk aansluiting vinden.
-
Lichamelijk
Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een hoog energieniveau wat zich uit in een grote beweeglijkheid, opgewondenheid en snel praten. Maar ook lichamelijke onrust, bezig willen zijn, gedrevenheid en competitiviteit. Het gaat hierbij om de capaciteit actief en energiek te zijn. Bij emotionele spanningen kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door overdreven veel praten, impulsieve acties, zenuwachtig gedrag (nagelbijten of trommelen) of ‘de clown uithangen’. -
Zintuiglijk gevoelig vermogen
Kinderen genieten intens van zintuiglijke waarnemingen, zoals schoonheid, beeldende kunst, literatuur en muziek. Het kan zich tevens uiten door een drang naar comfort, luxe en behoefte aan bewondering en aandacht. Maar ook de gevoeligheid voor labels aan kleren of de naden van sokken zijn moeilijk te verdragen. Kinderen met deze prikkelgevoeligheid hebben over het algemeen plezier in zien, ruiken, proeven, aanraken en horen. Ze worden blij van mooie woorden, muziek, vormen, kleuren, harmonie en evenwicht. Bij emotionele spanning kan deze hoge prikkelgevoeligheid leiden tot veel en lekker eten, al jong seksueel gretig zijn en een grote behoefde aan aandacht hebben. -
Intellectueel, intense activiteit van de geest
Hoogbegaafde kinderen hebben veelal de neiging diepzinnige vragen te stellen, problemen op te lossen en te zoeken naar de waarheid. Dit kan zich uiten door van alles te willen analyseren, door logica en theoretische problemen, scherp observatievermogen. Kritisch zijn, symbolisch denken, ontwikkelen van nieuwe ideeën en concepten en denken over het eigen denken. Hierdoor ontstaat als het ware een intellectuele honger. Ze zijn onverzadigbaar nieuwsgierig, geconcentreerd, vaak gretige lezers. Ze kunnen scherp observeren, zich dingen gedetailleerd herinneren, gedetailleerde plannen maken en hebben het vermogen tot aanhoudende intellectuele inspanning. Bij emotionele spanning kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door te kritisch zijn naar zichzelf en anderen, perfectionisme en betweterigheid. Tevens kan de focus op morele vraagstukken een kind tot wanhoop drijven door zijn hulpeloosheid. -
Verbeelding
Dit kan zich uiten door frequent gebruik van beelden en metaforen in de taal, poëtisch woordgebruik, sterk vermogen tot gedetailleerde en levendige visualisaties, inventiviteit fantasievolheid, het snel wegdromen bij verveling, imaginaire vriendjes hebben, het leven dramatiseren. Verbeelding kan zorgen voor vreugde en creativiteit in het dagelijks leven en helpt bij de ontwikkeling van intellectuele gaven. Zoals Einstein zei: ‘’Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis’’. Bij emotionele spanning kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door fantasie en werkelijkheid niet meer kunnen scheiden, leven in een schijnwereld, heftige dromen en zich dingen verbeelden. -
Emotioneel
De hoge prikkelgevoeligheid voor emoties is vaak de eerste van de prikkelgevoeligheden die ouders opmerken. Kinderen voelen de emoties van andere sterk aan en kunnen zich hiermee identificeren. Deze kinderen kunnen erg verlegen zijn en zijn zich sterk bewust van hun eigen gevoelens en hoe ze veranderen. Bij emotionele spanning kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door klachten als buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen of blozen. Kinderen zijn soms veel bezig zijn met de dood. Ze zijn angstig of hebben last van depressie. Hun mededogen en bezorgdheid voor anderen, hun focus de verbinding met anderen en de intensiteit van hun gevoelens zal regelmatig lastig zijn. Het kan irritatie opwekken bij mensen die deze prikkelgevoeligheid niet begrijpen.
Heel herkenbaar voor mijzelf!
Het werd al tegen mij gezegd door een psychiater dat ik heel hooggevoelig en hoogbegaafd was.
Nu valt alles ook op zijn plek.
Herkenbaar…
In mijn directe omgeving ken ik twee hoogbegaafde volwassen en een aantal hoogbegaafde kinderen. Van de volwassenen ben ik ervan overtuigd dat ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben en van de kinderen tenminste 1. Ja ze verplaatsen zich in emoties, maar kunnen dat niet zo goed als het mensen zijn die ze zelf pijn hebben gedaan. Ze kunnen zich goed verplaatsen in de emoties van mensen die niet dichtbij ze staan of als het maatschappelijke problemen betreft.
Ik ervaar het als een emotionele en (fysieke) hel om bij deze specifieke mensen in de buurt te zijn. Omdat ze weten dat ze hoogbegaafd zijn (maar niet doorhebben dat ze narcistische persoonlijkheidstrekken hebben) kijken ze emotioneel en mentaal op anderen neer. Ik vind deze combinatie maar ingewikkeld.
Je reactie getuigt van een absoluut onbegrip en een arrogantie die grenst aan het ergerlijke.
Jouw “psychiatrische diagnose” die je dan ook nog eens projecteert op alle hoogbegaafden is een voor beeld van hoe het *niet* moet. 🙄
Vanuit mijn ervaring zijn de meeste hoogbegaafde volwassenen én kinderen juist heel gevoelige, meelevende mensen. Mijn steekproef bestaat uit mijn hele gezin, meerdere vrienden en kennissen, mezelf, en de velen die ik ken uit een vereniging voor hoogbegaafde kinderen.
Ja, ik ken wel enkele “ettertjes”, maar *niemand* met enige vorm van “narcisme”.
Wel ken ik vele “neurotypicals” (niet-hoogbegaafd) die iedere vorm van hoogbegaafdheid zien als “verwaandheid”, iedere hoogsensitiviteit als “aanstellerig gedrag”, en telkens een HBtje grenzen aangeeft of assertiviteit vertoont, ziet als “egoïsme”.
Wat niemand ziet, zijn de depressies ten gevolge van uitsluiting, gepest, of frustraties (probeer gerust zélf eens 7 uur/dag 5 jaar onder je eigen niveau les te volgen!)
Narcisme en hoogbegaafdheid komen zelden voor. Autisme of ADHD daarentegen kennen veel overlap. En worden óók als “egoïstisch” bekeken.
Tip: *lees* bovenstaand stuk ook eens écht, en hou je schadelijke vooroordelen voor jezelf.
Het zou je sieren een cursus begrijpend lezen te volgen. Dan leer je te lezen dat ik het over MIJN persoonlijke ervaring heb en dat ik de combinatie hoogbegaafdheid met een toxische persoonlijkheid moeilijk vind om mee om te gaan.
Je had dan ook geen heel stuk vol met persoonlijke aanvallen hoeven te schrijven. Het heeft een hoog blabla ik weet niet waar ik het over heb gehalte.
Alle hoogbegaafden (2) die jij kent hebben trekken van narcisme en van de kinderen 1? Het is niet duidelijk wat je hebt meegemaakt en of je bevoegd bent de diagnose “narcisme” te stellen, maar je lijkt me een gekwetste persoon.
Het zijn onderdelen waar ik zelf dagelijks mee te maken heb voor mijzelf. Ook mijn kinderen zie ik hier mee vechten. Wat moeilijk om mee om te gaan maar wat mooi als je dit begrijpt. Ze zijn een aanvulling op de wereld en ik geniet er elke dag van en probeer ze hier in te ondersteunen.
Hoi eddy hier een zoon van 3 en de struggels zie ik ook.
Herkenbaar van onze 2 1/2 leeftijd bij onze kleindochter!