Er zijn weinig plekken vergelijkbaar met het hek van de school. Een plek waar zo letterlijk het leven aan voorbij trekt. Waar je als kleuter de eerste onzekere stapjes zet om het jaren later als een brallende groep 8-er weer te verlaten.

De plek ook waar een ouder het kind nog even een bemoedigend woordje toefluistert voordat het de school binnen gaat. Daar waar ouders elkaar treffen en de alledaagse beslommeringen doornemen. Voor de één een dagelijks ritueel, voor de ander een plek om misschien toch eens wat vaker te gaan staan, omdat het brengen en halen nou eenmaal met zo’n getimede precisie moet verlopen dat je daardoor wèl de soms noodzakelijke contactmomenten misloopt.

Het schoolhek als een machtige vergaderplek. Dat ook! Want het is dè plek waar reputaties worden gemaakt en gebroken. Het functioneren van de directeur en het team wordt hier op zorgvuldige en soms meedogenloze wijze op de korrel genomen. Ouders maken er, met de autosleutels in de hand, nog snel even een afspraak met elkaar of wisselen een paar flinke roddels uit. Maar het is ook de plek waar gedacht wordt om een bloemetje te brengen bij een zieke ouder of leerkracht. Het hek verbindt.

Een schooljaar lang is dat hek de oversteekplaats van leerkrachten, ouders en kinderen, oppasouders, opa’s en oma’s. Als ‘kiss & cry plek’ worden hier de momenten van geluk en verdriet met elkaar gedeeld. Succesjes gevierd en teleurstellingen verwerkt. Het schoolhek als metafoor voor het leven zelf.

Maar ook niet vreemd dat tegen het einde van het schooljaar iedereen wel een beetje is uitgekeken op elkaar en eigenlijk ook wel toe is aan het nemen van de nodige afstand. Want je ziet elkaar niet alleen op school, maar vaak ook nog daarnaast bij het sporten of andere evenementen. Eventjes wat verder weg te gaan staan van dat hek en van alles wat zich daar binnen die omheining afspeelt, is daarom zo gek nog niet. Ieder zijns weegs nu even, om straks weer fris en opgeladen iedereen weer opnieuw te kunnen begroeten. Een fijne vakantie dus: gezond weer terug en zie je bij het hek!