Grenzen ik heb ze, en mijn zoon , 3 jaar, weet die altijd haarfijn op te zoeken. Hij heeft er een natuurlijk radar voor om de zonder pardon te overschrijden. Zonder blikken of blozen, het liefste meerdere keren op een dag zodat ik, als ik in een tekenfilm zou zitten, de vlammen uit mijn oren slaan van woede.

Het is geen pretje soms om een moeder van een 3 jarige te zijn. Hele dagen compromis sluiten en onderhandelen. Wil je dit, dan moet je eerst dat. Doe je dat dan krijg je dat niet enz. Dat verteld niemand je als je net moeder word. Dat dat lieve schattige baby’tje van je kan uitgroeien tot een monster. Die het nodig vind je constant in verlegenheid te brengen en je grenzen te overschrijden. Elke avond flinke strijd aan tafel . Nee hoor meneertje gaat absoluut niet eten, zelfs niet als hij het mag uit zoeken wat hij voor een groente erbij wil hebben. Er is altijd wel een excuus. Het eten is te warm en moet nog afkoelen, hij heeft ineens vreselijke pijnen en kan niet goed zitten ( ik wist niet dat een 3 jarige ook een hernia kon hebben??), hij wil zijn speelgoed op een speciale manier hebben staan op de stoel vlak bij hem, de lepel ligt niet goed, de happen zijn te groot, hij heeft dorst. moet ik nog verder gaan?

Hoofdpijn, grijze haren en een heleboel rimpels zou je er van krijgen. Dat zijn van die momenten dat hij over mijn grens heen gaat. Als ik meneer na 3 keer waarschuwen in de gang heb gezet, waar hij vervolgens even het geweldige volume van zijn longetjes aan de hele buurt laat horen, en ik op mijn hurken ga zitten om hem uit te leggen waarom mama dit geen fijne manier vind om te eten na een dag hard werken. Presteert meneer het ook nog eens om mij een klap in mijn gezicht te geven. Dan is hij mijn grens ver overschreden. Er flits dan nog even een seconde door mijn hoofd dat ik hem toch met zijn koppie even tegen de muur wil slaan. Maar ik als pedagoog weet ook dat dat geen oplossing is. Dus na een goede pedagogische aanpak en vele knuffels later sluiten we een dag rustig en vol liefde af. Op naar weer een dag van grenzen over schreiden….