Deze week is het “Week van het schoolfruit”. Dit is tevens het startsein voor een periode van twee maanden waarin allerlei leuke doe-activiteiten georganiseerd worden voor docenten, kinderen en hun ouders. Met als doel geld in te zamelen voor een jaar lang, elke dag, voor iedere leerling een stuk fruit op school.
De totstandkoming van dit mooie boek!
William Cortvriendt propageert sinds jaar en dag een gezonde levensstijl via zijn boeken en de televisieserie ‘Hoe word je 100’. Zijn vrouw merkte op: “Je vertelt je verhaal vooral aan mensen die al een half leven achter de rug hebben. Je gaat pas echt verschil maken als je de jeugd bereikt.”
Toen Peter de Boer, de bevlogen ondernemer en oprichter van Schoolfruit.nl hem uitdaagde om iets voor kinderen te gaan doen was het duidelijk. Het was tijd voor een kinderboek!
William had echter zelf nog nooit een kinderboek geschreven. Uitgever Bram Bakker koppelde hem aan Erna Sassen. Zij schreef op basis van de kennis en informatie van William een grappig verhaal, waarin kinderen spelenderwijs gaan begrijpen hoe belangrijk goede voeding en beweging is. Geert Gratama zorgde voor de prachtige illustraties.
Het resultaat is een prachtig boek met een leuk verhaal en grappige tips. Een boek welke goed zelf gelezen kan worden door kinderen vanaf ongeveer 8-9 jaar, maar welke ook ontzettend leuk is om uit voor te lezen.
Het verhaal van De gezondste opa van Europa
Het boek gaat over Maaike, een meisje dat moet aanzien hoe haar opa John zichzelf (en zijn varken) aan het vetmesten is om een schoonheidswedstrijd voor varkens te winnen. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheidswedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt. Elke dag haalt opa bij de bakker het afgekeurde brood en gebak op: croissantjes en krentenbollen van net over de datum, roze koeken, gevuld speculaas… het varken vindt alles lekker. Opa John trouwens ook. Volgens Maaike kan haar opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond om dik te zijn?
Leerlingen zelf aan de slag
Schoolfruit.nl helpt scholen om hun fruitbudget bij elkaar te krijgen. Leerlingen kunnen een boek verkopen voor 15 euro per stuk. Aan hun opa, maar uiteraard ook aan andere familieleden, vrienden en buren. 10 euro gaat hiervan naar het fruitbudget. Daarnaast biedt Schoolfruit ook andere leuke activiteiten aan als een sponsorloop of een ‘fruitmarkt’.
Waarom is fruit op school zo belangrijk?
Kinderen die gezond eten kunnen zich beter concentreren, zijn minder snel ziek en zitten lekkerder in hun vel. Door elke dag gezamenlijk op school fruit en groente te eten, leren kinderen verschillende soorten proeven en dat werkt aanstekelijk. Zien eten, doet eten. Kinderen durven daardoor meer soorten fruit en groente te proeven. Ook thuis. Daar staat schoolfruit.nl voor.