De bromvliegzwaan is een grappig boek van Arend van Dam welke de jonge lezer mee neemt op reis door onze taal. Hoe is onze taal ontstaan? Waar op de wereld is het Nederlands terechtgekomen? En wie hebben onze taal daar gebracht?

De bromvliegzwaan is een informatief boek, de informatie wordt in verhaal vorm gebracht en in informatieve kader. Het boek is mooi illustreert met tekeningen die eveneens leuke wetenswaardigheden bevatten. Het levert een belangrijke bijdrage aan de algemene ontwikkeling van kennis over de Nederlandse taal en geschiedenis.
Er komen niet alleen de verhalen van de historische figuren die onze taal hebben gevormd aan bod. Maar ook fenomenen als de onomatopee, het synoniem en het ezelsbruggetje

Hoofdpersonen in de bromvliegzwaan

Ontmoet Clement van Gent, de jonge monnik die in het klooster zijn pen probeerde en daarmee de allereerste Nederlandstalige zin op papier zette. Maar ook historische figuren als Laurens Janszoon Coster en Johannes Gutenberg krijgen het woord. Want wie vond nou eigenlijk de boekdrukkunst uit? Verder legt de Friese held Grutte Pier uit waarom hij zo gek is op groene kaas en vertellen Christoffel Plantijn en Johan van Dale over de dikte van hun woordenboeken.

Het boek is zeer geschikt voor kinderen van 8 tot 14 jaar.