Wie is bij jullie de baas in huis? Soms lijkt het wel alsof kinderen de dienst uitmaken, als ze roepen moet je voor ze klaar staan. Op elk gewenst moment van de dag, ook ’s nachts. Jeanine verwoord het mooi in haar column!

In een constitutionele monarchie als Nederland zou je dit natuurlijk totaal niet verwachten. Maar bij ons thuis heerst er al enkele jaren een dictatuur. Hoe het is om gehoorzaam te zijn en gecommandeerd te worden? Helemaal te gek natuurlijk.
Met gekromde tenen lig ik in bed, onze meester is wakker en schreeuwt op een ijzingwekkende manier zijn commando’s naar me. Ik probeer het te negeren door de dekens over mijn hoofd te trekken maar hij is niet te stoppen. Zijn gejammer gaat door merg en been. Uiteindelijk ga ik gehoorzaam naar zijn kamer. Er volgt een onverstaanbaar gekerm en er wordt van me verwacht dat ik stel op sprong begrijp waar hij het over heeft. Ik stel hem wat vragen om erachter te komen wat hij nou eigenlijk bedoeld, uiteindelijk wijst hij met zijn vinger naar een voorwerp.  Hij duld geen tegenspraak dus doe ik wat me gezegd wordt en zorg dat zijn nachtelijke dorst gestild wordt. Een paar uur later nog voor de vogels zich aankondigen moet onze meester ons alweer hebben. Hij heeft het koud en wil graag gebruik maken van onze warmte. Ik schuif naar het randje van mijn bed en geef hem de ruimte. Ik probeer nog wat slaap te pakken maar al vrij snel is het tijd voor zijn dagelijkse dosis Frozen, boterham met pindakaas gepresenteerd in vier stukjes en een beker diksap. Ben ik iets vergeten dan zal me dat de rest van de dag achtervolgen. Als ik geluk heb mijn taken voltooid heb laat hij me meestal een uurtje bezig zijn met het huishouden onder voorwaarden dat wanneer hij de aandacht eist ik direct voor hem paraat sta.

Haha, natuurlijk laat ik me niet de hele dag rond commanderen, voor als je het nog niet doorhad, dit verhaal gaat over mijn driejarige zoontje. Maar afgelopen week heeft het gedrag van mijn kleine dictator me wel aan het denken gezet. Vragen als hebben we gefaald als ouder, geven we teveel toe en verwennen we hem te veel? Maar zover als ik weet staat hij al ver voor hij kon praten bekend als ‘de directeur’. Zijn eerste woordje was niet voor niets: Nu. Hij weet waarschijnlijk gewoon heel goed wat hij wil. Dat kan af en toe, nou ja meestal vre-se-lijk irritant zijn, maar stiekem vind ik het soms ook best komisch om hem zo vastberaden en dwingend te zien ( vooral als ik me hem inbeeld als een peuter in driedelig pak met Blackberry of miniatuur communistische leider.
Ik zal vast niet de enige zijn met zo’n resolute peuter. Of wel? Help …